Rookvrije omgeving om Hamalandhal

De Hamalandhal in Lichtenvoorde heeft een rookvrije omgeving. Dit is nu ook duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw. Door het plaatsen van 2 portaalborden bij beide ingangen en het aanbrengen van markering (blauwe lijn).

Rookputten eruit en portaalborden erin

De eerste stap naar rookvrij is nu gezet in de vorm van het verplaatsen van de rookputten. Voorheen stonden deze direct naast beide ingangen. Gebruikers liepen daardoor direct langs de rookputten naar binnen. Dat is nu verleden tijd. De rookputten aan beide zijden zijn verplaatst naar een plek verder van beide in-/uitgangen vandaan. SHL streeft naar geheel rookvrij en zij werken hier stapsgewijs met gebruikers naar toe. Zo wil de Hamalandhal bijdragen aan een ‘Rookvrije Generatie’.

Een gezonde sportomgeving

‘’We hebben ons als bestuur en beheer van de Hamalandhal altijd ingezet om een gezonde sportomgeving te creëren’’, aldus Herman Rooks, voorzitter Stichting Hamalandhal Lichtenvoorde. “In de Hamalandhal hebben we daarom ook al heel lang een rookverbod. Een rookvrije zone is dan een logische vervolgstap. Voor de rokers was het gebruikelijk dat men even naar buiten liep om daar een sigaret te roken. Vaak, en zeker met slecht weer, vlakbij de in- en uitgang van onze sporthal. Dat is voor onze bezoeker geen fijn binnenkomen, en zeker voor onze jeugdige bezoeker is dat niet wenselijk. De extra rookvrije zone is daarom een welkome aanvulling en verbetering.”

Steeds meer sportaccommodaties rookvrij

“Dat is een mooie ontwikkeling”, vindt wethouder gezondheid Jos Hoenderboom. “De sportaccommodatie is een sociale ontmoetingsplek voor kinderen, ouders en publiek. Sport en bewegen is gezond; roken past niet in dat beeld. Een rookvrije omgeving geeft duidelijk aan waar je als organisatie of vereniging voor staat. Door dit ook duidelijk aan te geven door middel van portaalbordjes of markeringen op de grond versterk je de boodschap.”

Uitwisseling tussen sportverenigingen

Twee sportverenigingen die het goede voorbeeld geven zijn s.v. Grol en Fiets Cross Club Lichtenvoorde (FCCL). Eerder dit jaar hebben 5 sportverenigingen (waaronder s.v. Grol en FCCL) ervaringen en tips uitgewisseld met elkaar. Een belangrijke eerste stap is het bespreekbaar maken van het thema binnen het (hoofd)bestuur.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Michiel Krabbenborg, via m.krabbenborg@oostgelre.nl of (0544) 39 35 61.

Tim Bader en wethouder Jos Hoenderboom

Tim Bader (SHL) en wethouder Jos Hoenderboom