domestic-violence iconVeiligheid en ondermijning

Het komt voor dat in de samenleving, in dorpen, wijken en/of in het buitengebied criminelen voor illegale activiteiten gebruikmaken van legale bedrijven en diensten. Bijvoorbeeld lege schuren in het buitengebied die voor (synthetische) drugsproductie worden gebruikt. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Dit effect heet ook wel ondermijning.

Illegale activiteiten herkennen

Het is mogelijk om ondermijning in uw omgeving te herkennen. Denk hierbij aan een (leegstaand) huis waar onbekenden op vreemde tijden in en uit lopen. Of dat bedrijf waar geen klanten komen, terwijl de eigenaar in een dure auto rijdt. Dit zijn signalen die (indirect) kunnen duiden op ondermijning.

Melden is altijd zinvol

Een onderbuikgevoel over afwijkende activiteiten is voldoende aanleiding om een melding te doen. Uw melding kan net dát puzzelstukje zijn dat nog mist in een lopend onderzoek óf het kan aanleiding geven tot het doen van onderzoek. Wordt de verdachte buurman direct aangehouden na uw melding? Nee!

Na uw melding wordt zorgvuldig onderzocht wat zich daadwerkelijk afspeelt op de locatie. Blijkt er niks aan de hand te zijn? Dan is dat ook goed om te weten voor de politie en gemeente. U ontvangt een terugkoppeling van uw melding, als u zich bekend heeft gemaakt toen u de melding deed. Via Meld Misdaad Anoniem is dat uiteraard niet mogelijk.

Melden kan:

  • anoniem: bel 0800 – 7000 of online.
  • bij de politie 0900 – 8844 of online.
  • bij de gemeente bel 0544 - 39 35 35 en vraag naar de medewerker openbare orde en veiligheid of via ondermijning@oostgelre.nl
  • bij spoed / levensbedreigende situaties: bel 112