Met elkaar letten op een veilig buitengebied

Met elkaar letten op een veilig buitengebied

Er staan veel panden leeg in het buitengebied. Lege loodsen en stallen nodigen criminelen uit om te komen kijken en deze panden te ‘huren’ voor drugsproductie.

Verhuur je een pand? Weet wie je in huis haalt!

Het lijkt zo mooi: je loods of stallen verhuren. Geen omkijken naar, denk je. Maar pas op:

als er in jouw pand drugs wordt geteeld, geproduceerd of verhandeld, ben je als eigenaar voor de wet medeplichtig. Of je het nu weet of niet.

Je kunt maar 1x Nee zeggen!

Heb je eenmaal ja gezegd tegen criminelen dan is er vaak geen weg meer terug. De criminelen kunnen bedreigen en chanteren; er staat voor hen veel geld op het spel.

Let op: dit staat er voor jou op het spel

  • Vrijwel altijd veroorzaken je huurders schade aan het pand, waarvoor jijzelf opdraait. Als er brand uitbreekt, ben je mogelijk niet verzekerd voor de schade.
  • Grote kans dat je pand een periode wordt gesloten op last van de burgemeester. Dan mis je huurinkomsten én krijg je een slechte naam.
  • Je kunt verantwoordelijk worden gehouden voor het faciliteren van misdrijven, zoals vervuiling van het milieu.

Kortom: jij als verhuurder loopt grote risico’s.

Je kunt veel problemen voorkomen met de volgende maatregelen

  • Laat de verhuur van jouw bedrijfspand bij voorkeur regelen door een erkende makelaar.
  • Zorg dat de papieren kloppen. Laat een huurcontract ondertekenen, maak zelf een kopie van het originele identiteitsbewijs en controleer op echtheid.
  • Accepteer nooit contante betalingen en/of stortingen en vraag om een borg.
  • Neem in het huurcontract op dat je ieder kwartaal komt inspecteren en doe dit ook.
  • Neem ook op dat constatering van teelt en productie van drugs de politie wordt ingeschakeld en het huurcontract wordt beëindigd.
  • Onderhoud goed contact, met de huurder én met de buren.

Let ook op activiteiten in jouw buurt

Zie je in een (leegstaande) boerderij van jouw buren of in de buurt ineens veel activiteit? Veel busjes op het erf, veel mensen die op het erf rondlopen, brandt er ’s avonds en/of ’s nachts licht in de stallen? Dan is er mogelijk sprake van criminele activiteiten. Vraag je buren ernaar of als je het echt niet vertrouwt, maak dan direct een melding.