Participatie en (bouw)plannen

Het bouwen van een schutting, een dakkapel of een garage heeft zijn eigen invloed op de buurt waar u woont of werkt. Het starten van een werkplaats of een bedrijf aan huis een heel andere. Het bouwen van een flat of het openen van een café hebben weer andere gevolgen voor uw buurt. Ook de groep inwoners die daar mee te maken hebben, is verschillend. Net als hoeveel de meningen over het plan zullen verschillen.

De gemeente Oost Gelre vindt het belangrijk dat inwoners en initiatiefnemers met elkaar in gesprek gaan over plannen. Als goede naobers. Op deze pagina leest u wat wij van u verwachten.  We geven tips over hoe u als initiatiefnemer met uw buurt in gesprek kunt gaan.

Betere plannen, grotere kans op draagvlak, sneller besluit

Participeren betekent dat u met uw buren in gesprek gaat over een plan dat u heeft. Dit gesprek is belangrijk om de volgende redenen:

  • Uw buren en inwoners in uw wijk stellen het op prijs om van u over het plan te horen. U bent immers de initiatiefnemer.
  • U voorkomt dat u mensen in uw omgeving verrast. Op het moment dat bekend wordt dat u al een vergunningsaanvraag heeft ingeleverd, zijn ze mogelijk sneller geneigd om een klacht of bezwaar in te dienen.
  • Door in gesprek te gaan over uw plan, komt u erachter wat uw omgeving ervan vindt. U begrijpt beter welke kansen en zorgen er zijn. Dit helpt u om uw plan beter te maken. Hierdoor ontstaat er meer steun voor uw plan. En daardoor is er achteraf minder kans op klachten of bezwaren.
  • Als gemeente willen we met veel aandacht een besluit nemen. Daarvoor moeten we begrijpen wat het beste is voor uw plan, zodat we de kloppende beslissing kunnen nemen. Dit zorgt ervoor dat we sneller een besluit kunnen nemen.

Participatie bij bouwplan of vergunningsaanvraag

Werkt u aan een (bouw)plan? Heeft u 1 of meer vergunningen nodig? Dan vinden wij het als gemeente belangrijk dat u op tijd met uw buurt in gesprek gaat.

De gemeente vraagt naar:

  • de participatie die u hebt georganiseerd
  • de verslagen van gesprekken en
  • hoe u bent omgegaan met de resultaten uit de gesprekken.

Handreiking 'Betrek uw buurt bij uw (bouw)plan'

Met deze handreiking helpen wij u om participatie op te zetten. We laten zien waar wij als gemeente op letten bij het meewegen van de participatieresultaten.

De volgende vragen staan hierin centraal:

  1. Wat is het gevolg van mijn plan op de omgeving?
  2. Hoe ga ik met mijn buurt in gesprek? Welke participatie past bij mijn plan?
  3. Hoe leg ik de resultaten vast in het verslag van het gesprek?

Ook hebben we een lijst gemaakt van de antwoorden op de meest voorkomende vragen over de handreiking.

Vragen over de handreiking?

Heeft u vragen over participatie? Of over deze pagina of de handreiking? Neem dan contact op via bouwen@oostgelre.nl.