Warmere zomers: 7 stappen voor een koeler huis

Gisteren
Nieuws
twee mensen in hun tuin

Onze zomers worden steeds warmer. Dat is vaak leuk, maar heeft ook nadelen. Helemaal als het ’s nachts bijna niet afkoelt. Dit ongemak heet hittestress. Vooral kwetsbare mensen, zoals ouderen, hebben daar last van. Hoe houdt u het toch koel in huis? Zonder dure en energie slurpende airco?

Hieronder vindt u 7 stappen voor verkoeling in huis:

  1. Ventileer slim: op warme dagen is het belangrijk om overdag ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten te houden. Zo blijft de warmte buiten. In de late avond, nacht en vroege ochtend zet u juist ramen en deuren open. Zo komt er frisse, koelere lucht binnen.
  2. Plant groen rond het huis: gras, planten, struiken en bomen zorgen voor verkoeling. Ze zijn ook goed voor vogels en insecten (biodiversiteit). Heeft u veel stenen of tegels rond het huis? Vervang dan een deel daarvan door groen.
  3. Isoleer goed: hoe beter uw huis is geïsoleerd, hoe moeilijker de warmte binnenkomt. Gevelisolatie, spouwmuurisolatie en glasisolatie helpen hierbij het meest. U kunt hiervoor subsidie krijgen. Kijk voor meer informatie op de website van Energieloket Achterhoekexterne-link-icoon.
  4. Houd de zon buiten: is de warmte eenmaal binnen? Dan is die lastig kwijt te raken. Dit geldt vooral voor goed geïsoleerde huizen. Zorg daarom dat de zon niet naar binnen schijnt. Gebruik bijvoorbeeld zonneschermen, luiken, screens of parasols voor de ramen.
  5. Gebruik een ventilator: een ventilator gebruikt gemiddeld 20 keer minder energie dan een airco. En hij is veel goedkoper om aan te schaffen.
  6. Koel met de warmtepomp: heeft u een warmtepomp? Die kan vaak ook koelen. Er stroomt dan koud water door de leidingen. Zo daalt de temperatuur in huis een paar graden. Let op: hiervoor heeft u wel een zogenaamde dauwpuntsensor nodig. Die voorkomt vochtproblemen.
  7. Kies een zuinige airco: denkt u toch aan een airco? Kies dan de meest zuinige variant met energielabel A. Ga voor een split-model (aan de muur) in plaats van een mobiele airco. Let ook op het koudemiddel. Een milieuvriendelijker soort is bijvoorbeeld R290 (propaan).

Meer informatie

Wilt u meer weten over koelen zonder airco? Kijk voor meer informatie op de website van Milieucentraal.externe-link-icoon