Verkeersmaatregelen tijdens Zwarte Cross

03 juli 2024
Zwarte Cross 2024, Nieuws

Van donderdag 18 tot en met zondag 21 juli is op de Besselinkschans in Lichtenvoorde de Zwarte Cross. Het is een leuk en gezellig evenement waar veel bezoekers op afkomen. Rondom het evenement is er veel aandacht voor de veiligheid.

Wij zijn samen met de organisatie van de Zwarte Cross, politie, brandweer, waterschap, provincie, Rijkswaterstaat en GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) al maanden bezig met de voorbereiding. Vanwege de opbouw van de Zwarte Cross is een deel van de Besselinkschans al afgesloten voor verkeer.   

Verkeersmaatregelen 

De verkeersmaatregelen gaan donderdag 18 juli om 6.00 uur in. Soms lopen ze door tot maandag 22 juli. Dit zijn de maatregelen: 

 • De Heringsaweg is afgesloten voor alle verkeer tussen de N18 en de Eikendijk.
 • Het overige deel van de Heringsaweg, tussen de Eikendijk en de Vragenderweg, is alleen open voor aanwonenden, wandelaars en fietsers. De Aldi blijft wel bereikbaar tijdens openingstijden. 
 • De Flierdijk, Schansweg, Eikendijk, Vosdijk en Visserijdijk zijn gesloten voor alle verkeer.
 • De N313 (Hamalandweg) is afgesloten voor verkeer met een andere bestemming dan het evenement.
  • Op de N313 tussen Aalten en Lichtenvoorde geldt eenrichtingsverkeer. We passen de rijrichting naar aan komende of vertrekkende bezoekers.
  • De N313 is tussen de James Wattstraat en de N18 gereserveerd voor bussen.
 • In het gebied rondom de Lievelderweg, N18, N313, Vragenderweg, Kapelweg en Pastoor Scheepersstraat geldt een stopverbod (ook op deze wegen zelf).
 • De Edisonstraat, tussen de Galileïstraat en Albert Schweitzerstraat, en de Albert Schweitzerstraat, tussen de Edisonstraat en James Wattstraat, zijn afgesloten voor alle verkeer behalve voor bedrijfsvoering van de reguliere bedrijven aan deze wegen en taxi’s.
 • De taxistandplaats is op de Albert Schweitzerstraat (tegenover ESVE), tussen de James Wattstraat en de Edisonstraat.

Kijk voor meer informatie over afsluitingen op Bereikbaar Gelderlandexterne-link-icoon.

Wegsleepregeling auto’s 

Er geldt een wegsleepregeling tijdens het evenement. Fout geparkeerde voertuigen slepen we weg naar:

 • Brandweerkazerne Groenlo, Oude Winterswijkseweg 20, 7141 DG Groenlo

Achtergelaten fietsen

ROVA verzamelt op maandag 22 juli fietsen die achterblijven langs de openbare weg of bij de fietsenstalling aan de Vosdijk. Bezoekers die hun achtergelaten fiets terug willen hebben, kunnen zich na afloop van het evenement melden bij de ROVA (06 - 30 47 11 83).

Gelegenheidscampings

In het buitengebied zijn verschillende gelegenheidscampings waar bezoekers van de Zwarte Cross verblijven. Deze tijdelijke campings hebben een vergunning voor de periode van de Zwarte Cross. Wees erop bedacht dat u op de routes naar deze campings meer verkeer tegenkomt dan normaal. Het gaat vooral om festivalgangers die te voet naar het evenemententerrein gaan of daarvandaan komen.

Cameratoezicht

Op verschillende plekken richten we observatiepunten in. Er zijn camera’s om verkeers- en publieksstromen te volgen. Ook vliegt er een drone boven het evenemententerrein en de omgeving.

Geluid

Tijdens de Zwarte Cross zijn er dagelijks geluidsmetingen. Daarbij controleren we of de organisatie zich aan de vergunning houdt. Het kan gebeuren dat u toch overlast ervaart. Neem dan contact op met de provincie Gelderland. Dat kan via telefoonnummer (026) 35 99 999 of geef de klacht door via Milieuklacht Gelderlandexterne-link-icoon.

Neem voor meer informatie contact met ons op

Dat kan via (0544) 39 35 35

Calamiteiten

Heeft u de politie nodig? Bel 0900-8844. Bij spoed, bel altijd 1-1-2.

Belangrijke informatie

Als er iets misgaat, is snelle communicatie van groot belang. De gemeente Oost Gelre, de Zwarte Cross en de politie delen belangrijke mededelingen via: