Verkeersmaatregelen tijdens Zwarte Cross

12 juli 2023
Zwarte Cross 2023

De Zwarte Cross in 2022.

Van donderdag 20 juli tot en met zondag 23 juli is op de Besselinkschans in Lichtenvoorde de Zwarte Cross. Het is een leuk en gezellig evenement waar veel bezoekers op afkomen. Rondom het evenement is er veel aandacht voor de veiligheid.

Wij zijn samen met de organisatie van de Zwarte Cross, politie, brandweer, waterschap, provincie, Rijkswaterstaat en GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) al maanden bezig met de voorbereiding. Vanwege de opbouw van de Zwarte Cross is een deel van de Besselinkschans al afgesloten voor verkeer.

Verkeersmaatregelen

De verkeersmaatregelen gaan donderdag 20 juli om 06.30 uur in. Soms lopen ze door tot maandag 24 juli. Dit zijn de maatregelen:

  • De Heringsaweg is afgesloten voor alle verkeer tussen de N18 en de Eikendijk.
  • Het overige deel van de Heringsaweg, tussen de Eikendijk en de Vragenderweg, is alleen open voor aanwonenden, wandelaars en fietsers. De Aldi blijft wel bereikbaar tijdens openingstijden.
  • De Flierdijk, Schansweg, Eikendijk, Vosdijk en Visserijdijk zijn gesloten voor alle verkeer.
  • De N313 (Hamalandweg) is afgesloten voor verkeer met een andere bestemming dan het evenement. Op de N313 tussen Aalten en Lichtenvoorde geldt eenrichtingsverkeer. We passen de rijrichting aan naar komende of vertrekkende bezoekers. De N313 is tussen de James Wattstraat en de N18 gereserveerd voor bussen.
  • In het gebied rondom de Lievelderweg, N18, N313, Vragenderweg, Kapelweg en Pastoor Scheepersstraat geldt een stopverbod (ook op deze wegen zelf).
  • De James Wattstraat is afgesloten vanaf het kruispunt met de Galileïstraat. Alleen bussen en auto’s voor het halen en brengen mogen erdoor.
  • De taxistandplaats is op de Albert Schweitzerstraat (tegenover ESVE), tussen de James Wattstraat en de Edisonstraat. Kijk voor meer informatie over afsluitingen op: www.bereikbaargelderland.nl.

Gelegenheidscampings

In het buitengebied zijn verschillende gelegenheidscampings waar bezoekers van de Zwarte Cross verblijven. Deze tijdelijke campings hebben een vergunning voor de periode van de Zwarte Cross. Wees erop bedacht dat u op de routes naar deze campings meer verkeer tegenkomt dan normaal. Het gaat vooral om festivalgangers die te voet naar het evenemententerrein gaan of daarvandaan komen.

Cameratoezicht

Op verschillende plekken richten we observatiepunten in. Er zijn camera’s om verkeers- en publieksstromen te volgen. Ook vliegt er een drone boven het evenemententerrein en de omgeving.

Gesloten luchtruim

Tijdens de Zwarte Cross is het luchtruim boven het crossterrein gesloten. Dit betekent dat er een “no-fly zone” is en dat er alleen met ontheffing gevlogen mag worden. Dit geldt voor iedereen.

Geluid

Tijdens de Zwarte Cross zijn er dagelijks geluidsmetingen. Daarbij controleren we of de organisatie zich aan de vergunning houdt. Het kan gebeuren dat u toch overlast ervaart. Neem dan contact op met de provincie Gelderland. Dat kan via telefoonnummer (026) 35 99 999 of geef de klacht door via https://milieuklacht.gelderland.nl/. Ook kunt u de politie bellen via 0900 – 88 44.

Neem voor meer informatie contact met ons op. Dat kan via (0544) 39 35 35.

Calamiteiten

Heeft u de politie nodig? Bel 0900-8844. Bij spoed, bel altijd 1-1-2. Belangrijke informatie Als er iets misgaat, is snelle communicatie van groot belang. De gemeente Oost Gelre, de Zwarte Cross en de politie delen belangrijke mededelingen via:

Wegsleepregeling auto’s

Er geldt een wegsleepregeling tijdens het evenement. Fout geparkeerde voertuigen slepen we weg naar:

  • Brandweerkazerne Groenlo, Oude Winterswijkseweg 20, 7141 DG Groenlo

Achtergelaten fietsen

ROVA verzamelt op maandag 24 juli fietsen die achterblijven langs de openbare weg of bij de fietsenstalling aan de Vosdijk. Bezoekers die hun achtergelaten fiets terug willen hebben, kunnen zich na afloop van het evenement melden bij de ROVA (06 - 30 47 11 83). Op 25, 26 en 27 juli bent u welkom bij de kijkmiddagen, van 13.30 tot 16.30 uur bij ROVA aan de Buys Ballotstraat 5 in Lichtenvoorde.