Geregistreerd partnerschap in huwelijk omzetten

Heeft u een geregistreerd partnerschap en wilt u trouwen met uw geregistreerd partner? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap laten omzetten in een huwelijk. Dat kunt u in elke gemeente regelen. In Oost Gelre kunt u uw omzetting digitaal plannen. U kiest zelf de locatie, de trouwambtenaar van uw voorkeur en de gewenste datum. U betaalt met IDEAL (indien van toepassing).

Wat u moet weten

  • Kiest u ervoor uw partnerschapsregistratie zonder ceremonie te laten omzetten in een huwelijk dan kan dat gratis in het gemeentehuis van Lichtenvoorde op dinsdag om 10.15 en om 10.30 uur.  Voor een ander tijdstip gedurende openingstijden vragen wij een vergoeding. Ook dit kan alleen in het gemeentehuis in Lichtenvoorde.
  • Wilt u trouwen in Oost Gelre? Dan kan dat door middel van een ceremonie in het gemeentehuis in Lichtenvoorde of Stadhuis in Groenlo. U kunt ook kiezen voor één van de aangewezen trouwlocaties.
  • De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op dezelfde datum is het tot dan toe geldende partnerschap beëindigd. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.
  • Er zijn geen getuigen meer aanwezig bij de omzetting.
  • De omzetting van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk wordt niet altijd erkend in het buitenland. De akte die wordt ondertekend heet een omzettingsakte, en niet een huwelijksakte. Voor het buitenland kan een internationaal uittreksel van de huwelijksakte afgegeven worden met als huwelijksdatum de datum dat het partnerschap is omgezet in een huwelijk. Uit het uittreksel blijkt niet dat er in het verleden een omzetting van een partnerschap in een huwelijk is geweest.
  • Een huwelijk omzetten in geregistreerd partnerschap is niet mogelijk.

Wat kost het?

(tarief/tarieven 2024)

OmschrijvingTarief
Met ceremonie in gemeentehuis Lichtenvoorde of stadhuis Groenlo: maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur (dinsdag om 10.15 uur of 10.30 uur gratis)€ 478,15
Met ceremonie in een al aangewezen locatie: maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur€ 414,60
Met ceremonie in een zelf te kiezen locatie: maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 16.00 uur€ 467,80
Zonder ceremonie in gemeentehuis Lichtenvoorde gedurende openingstijden.€ 70
Zonder ceremonie in bijzonder huis.€ 75


U betaalt bij de melding. Pinnen heeft de voorkeur.

Vragen?

Neem dan contact met ons op via (0544) 39 35 35 of burgerzaken@oostgelre.nl.