Gemeente wil Bonifatiuskerk en pastorie behouden voor gemeenschap

Gisteren
Nieuws
Wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers, Jos Rosendaal, vice-voorzitter HH Parochie Paulus en Ludger, en wethouder Jos Hoenderboom.

Wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers, Jos Rosendaal, vice-voorzitter HH Parochie Paulus en Ludger, en wethouder Jos Hoenderboom.

De Bonifatiuskerk en de naastgelegen pastorie in Lichtenvoorde komen, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, in handen van de gemeente. Het college van B&W besloot op dinsdag 24 juni om de gebouwen te willen kopen. De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 23 september over het voorstel. Ook het Bisdom moet formeel nog akkoord geven. Met deze strategische aankoop wil de gemeente grip houden op de toekomst van deze beeldbepalende gebouwen op deze belangrijke plek in het centrum.

"Een te grote jas geworden"

De Bonifatiuskerk is al generaties lang een vertrouwd gezicht in Lichtenvoorde. Toch ziet de HH. Paulus en Ludgerparochie zich genoodzaakt om afscheid te nemen. “Het was geen makkelijke beslissing, maar we kunnen eigenlijk niet anders,” zegt vicevoorzitter Jos Rosendaal. “Door teruglopende bezoekersaantallen, minder vrijwilligers en dalende inkomsten is de kerk voor ons een té grote jas geworden. We zijn blij dat de gemeente bereid is deze bijzondere plek over te nemen.”

Een nieuwe bestemming voor iedereen

De gemeente ziet volop mogelijkheden voor een nieuwe invulling van de kerk en pastorie. “We hebben op dit moment geen geschikte locatie voor grote, culturele binnenactiviteiten,” zegt wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers. “Denk aan bijvoorbeeld een poppodium, congressen of grote exposities. De kerk biedt die ruimte wél. Er passen nu 800 mensen in. Als de kerkbanken worden verwijderd, wordt dat aantal zelfs nog groter.” Deze ontwikkeling versterkt ook het (winkel)centrum, door de extra reuring en beleving die het met zich meebrengt. De pastorie krijgt waarschijnlijk een eigen bestemming, bijvoorbeeld voor woningen. Concrete plannen daarvoor zijn er nog niet.

Parochiebijeenkomsten mogelijk

Hoewel de kerk haar officiële functie verliest, onderzoekt de gemeente of er in de toekomst toch ruimte kan blijven voor samenkomsten van de parochiegemeenschap. “Die wens heeft de parochie bij ons geuit. We kijken of er ook straks ruimte is voor bijvoorbeeld rouw en trouw, en andersoortige gebedsdiensten”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. “Maar ook voor bijvoorbeeld voor een Mariakapel waar je even in stilte kunt zitten of een kaarsje kunt branden.”

Samen met gemeenschap aan de slag

De gemeente benadrukt dat het toekomstige gebruik van kerk en pastorie samen met de Lichtenvoordse gemeenschap vorm moet krijgen. Inwoners, (centrum)ondernemers, verenigingen en andere maatschappelijke organisaties worden actief betrokken bij de plannen. Wij kijken daarbij bij voorkeur ook naar lokale, commerciële partijen die willen aanhaken. Een speciaal projectteam gaat hier de komende 1,5 jaar mee aan de slag. “Dit is een project vóór en mét Lichtenvoorde”, aldus de wethouders. 

Geen concurrentie, maar een aanvulling

Met Den Diek en De Swite heeft Lichtenvoorde al 2 voorzieningen voor onder andere culturele activiteiten. De gemeente ziet de kerk als een waardevolle aanvulling voor met name de grotere activiteiten. “Het gaat ons niet om concurrentie, maar om samenwerking,” zegt wethouder Dusseldorp-Ribbers. “We hebben de afgelopen jaren al vaker met Den Diek en De Swite gesproken over onze ambities voor een groter pop- en cultuurpodium. We gaan verder met hen in gesprek over hoe deze voorzieningen elkaar kunnen versterken.”

Besluit in september

De gemeenteraad neemt op 23 september een definitief besluit over de aankoop. Als het plan wordt goedgekeurd, wordt de kerk op 31 december 2026 officieel overgedragen. Tot die tijd blijft de parochie gebruik maken van het gebouw.