Bezoek de open monumenten in Oost Gelre

06 september 2023
Nieuws

Molen Hermien in Harreveld. Foto: Stan Bouman

Het komend weekend is het Open Monumentendag. Het thema is dit jaar ‘Levend erfgoed’. Ook in Oost Gelre kunt u op zaterdag 9 en zondag 10 september verschillende activiteiten en bezienswaardigheden bezoeken. U bent van harte welkom!

Stoomhoutzagerij Nahuis

Stoomhoutzagerij Nahuis dateert uit het eind van de voorlaatste eeuw. Het is voortgekomen uit een radmakerij die reeds in 1850 bestond. Tijdens Open Monumentendag wordt u meegenomen door het museum en ziet u de techniek en ambacht die bij deze houtzagerij komt kijken.

Midwinterhoornblazen

Bij de stoomhoutzagerij is tijdens deze dag ook de Adventbloazersgroep Groenlo aanwezig. De midwinterhoorngroep zal demonstreren hoe u een midwinterhoorn op een ambachtelijke manier maakt. Er wordt er niet op de midwinterhoorn geblazen. Het blazen mag alleen in de Adventperiode. Het midwinterhoornbouwen- en blazen behoort sinds 2013 tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

GOLS station

Aan de achterzijde van Stationslaan 11 staat al enkele jaren een tent waarin Stichting GOLS station Groenlo werkt aan verschillende voertuigen. De tent is geopend voor geïnteresseerden. U kunt zien hoe de locomotief, het personenrijtuig en de rongenwagon worden opgeknapt. Daarnaast wordt buiten gewerkt aan de spooruitbreiding en aanleg van het stichtingsterrein.

Fietstocht langs dahliavelden

Wilt u weten waar de corsogroepen in Lichtenvoorde hun dahlia’s telen die ze voor de corsowagens gebruiken? Dan kunt u de dahliafietsroute fietsen. Deze fietsroute start vanaf de corsotuin aan de Richterslaan in Lichtenvoorde en gaat langs 18 dahliavelden. In de corsotuin ziet u diverse soorten en kleuren dahlia’s die in ons bloemencorso worden gebruikt. Op de infoborden en via de praatpaal kunt u de nodige informatie over het Bloemencorso lezen en horen.

Heeft u genoten? Dan mag u zeker het bloemencorso op zondag 10 september niet missen!

Molen Hermien

Molen Hermien, een blikvanger langs de N18, zal bij voldoende wind weer draaien. Kom gerust aan om te zien hoe dit monument aan de rand van de gemeente werkt.

Open Monumenten Dag 2023