Achterhoekse gemeenten tekenen akkoord voor sterke samenwerking in kunst, cultuur en erfgoed

Gisteren
Nieuws
Portefeuillehouders en ambtenaren van de Achterhoekse gemeenten, de Cultuurcoalitie, Cultuur Oost en procesbegeleider Johan Godschalk.

Portefeuillehouders en ambtenaren van de Achterhoekse gemeenten, de Cultuurcoalitie, Cultuur Oost en procesbegeleider Johan Godschalk.

De 8 Achterhoekse gemeenten Winterswijk, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Aalten, Montferland, Doetinchem, Bronckhorst en Berkelland hebben het Cultuur- en Erfgoedakkoord ondertekend. Zij spreken hiermee af dat ze samen blijven werken aan kunst, cultuur en erfgoed in de Achterhoek. Deze afspraak is een nieuwe stap in de samenwerking in de regio. In 2024 kreeg de Achterhoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de titel 'Cultuurregio'.

De Achterhoekse gemeenten werken al jarenlang samen met 6 culturele instellingen en de provincie Gelderland in het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. De afgelopen jaren zijn er vanuit deze samenwerking mooie projecten gestart. Het ging bijvoorbeeld om cultuur op school, erfgoed, en activiteiten voor het publiek. Voorbeelden hiervan zijn de Silo Art Tour, het dialectproject Wiesneus en Kunst door de brievenbus. Er is ook veel geld en tijd gestoken in het sterker maken van culturele organisaties en vrijwilligers.

Nieuwe fase: Cultuur- en Erfgoedakkoord

Met het nieuwe akkoord werken de Achterhoekse gemeenten nog beter samen. Ze willen cultuur meer verbinden met andere belangrijke onderwerpen, zoals welzijn, leefbaarheid, toerisme en economie. Ze nemen hiermee samen de regie in handen en werken aan een duidelijke culturele koers voor de regio.

4 duidelijke doelen

De komende jaren richten de gemeenten zich op 4 belangrijke onderwerpen:

- Cultuur en erfgoed voor elk kind. Elk kind in de regio krijgt toegang tot cultuuronderwijs, met aandacht voor erfgoed en ambacht.

- Meedoen en talenten laten groeien. Iedereen moet makkelijk mee kunnen doen aan cultuur en erfgoed. We helpen mensen om hun talent te ontwikkelen. Ook steunen we verenigingen en vrijwilligers.

- Cultuur en erfgoed als middel voor ontmoeting en welzijn. Cultuur en erfgoed brengen mensen samen. Ze zorgen ervoor dat het fijner wordt om ergens te wonen en te leven.

- Trots op onze regio. We zorgen samen voor goede plekken voor cultuur en erfgoed. Dit maakt onze woonplek mooier en fijner om te leven.

Kwartiermaker helpt bij uitvoering plannen

Om deze plannen goed uit te voeren, komt er van 2025 tot 2027 een kwartiermaker. Deze persoon werkt bij de Achterhoek Ambassadeurs. De kwartiermaker zorgt ervoor dat de gemeenten goed samenwerken. Ook praat hij of zij met de provincie, het Rijk en andere organisaties om cultuur en erfgoed beter zichtbaar te maken. Daarnaast zoekt de kwartiermaker extra geld voor nieuwe plannen. Met dit akkoord werken de 8 gemeenten samen. Zo blijft kunst, cultuur en erfgoed voor iedereen bereikbaar en maakt het de regio sterk en leefbaar.