Wijk Oosteres in Groenlo straks klaar voor de toekomst

05 juni 2024
Nieuws

De Klimaatmarkt op zaterdag 25 mei werd goed bezocht.

Wijk Oosteres is een wijk in Groenlo met woningen uit vooral de jaren ’60 en ’70. Ook de riolering stamt uit die tijd en is nu aan vervanging toe. Omdat daarvoor alle straten eruit moeten, grijpen we de kans om de hele openbare ruimte in de wijk aan te pakken. Want het veranderende klimaat vraagt om aanpassingen in onze leefomgeving. Het afgelopen halfjaar hebben we samen met de buurt gewerkt aan een nieuw schetsontwerp voor de wijk. Zaterdag 25 mei hebben we het ontwerp gepresenteerd tijdens een Klimaatmarkt midden in de wijk.

Wethouder Bart Porskamp is enthousiast over de aanpak: “We hebben wijkbewoners gevraagd vanaf het begin mee te denken over hoe hun wijk eruit moet komen te zien. Dus zonder dat wij als gemeente al met een panklare schetsontwerp kwamen. Bewoners konden hun ideeën voor een nieuwe inrichting aangeven op een blanco plattegrond van de wijk. Dat alles natuurlijk wel binnen een aantal voorwaarden. Ook via enquêtes hebben bewoners suggesties en opmerkingen kunnen geven. Dat resulteerde in een 1e ontwerp in januari. De opmerkingen en reacties die daarop nog werden gegeven, hebben we, waar mogelijk, verwerkt. Er ligt nu een nieuw schetsontwerp, gemaakt mét en vóór de bewoners. Hoe mooi is dat!”

Een duurzame, groene wijk, klaar voor de toekomst

In het ontwerp is veel aandacht voor het aanpassen van de openbare ruimte aan de klimaatverandering. Want de zomers worden heter. En lange, droge periodes worden afgewisseld door periodes met heftige regenbuien. Dit zorgt de ene keer voor hitte en verdord gras en de andere keer voor wateroverlast. Tijdens de aftrap van het project in oktober 2023 nam SBS-weerman Jordi Huirne bewoners mee in deze problematiek. Hij gaf daarbij aan dat we de negatieve gevolgen van klimaatverandering kunnen verminderen door de openbare ruimte anders in te richten. Bijvoorbeeld door het aanplanten van meer groen, minder verharding, en te zorgen voor een betere beheersing van het regenwater. Deze thema’s zijn allemaal terug te vinden in het schetsontwerp. Net zoals dat er aandacht is voor veiligheid en recreatie & ontmoeting.

Klimaatmarkt met presentatie schetsontwerp

Zaterdag 25 mei konden de bewoners het nieuwste schetsontwerp bekijken tijdens een Klimaatmarkt, midden in de wijk. De reacties waren over het algemeen erg enthousiast. Waar nodig wordt het ontwerp nog op een paar kleine punten aangepast. In de standjes op de Klimaatmarkt konden bewoners informatie krijgen over bijvoorbeeld afkoppelen en afkoppelsubsidie, het verduurzamen van uw huis, en een tuinschets laten maken. Ook hier werd veel gebruik van gemaakt. En de kinderen hebben vogelhuisjes in de prachtigste kleuren geverfd en mee naar huis genomen. We kijken terug op een succesvolle middag!

Hoe verder?

Wethouder Porskamp: “Op dit moment bevindt het project zich in het aanbestedingstraject. Hieraan doen 3 verschillende aannemers mee. Op basis van de ingediende plannen selecteren we een aannemer voor de uitvoering van het project. Deze maken we begin juli bekend. We verwachten dat eind dit jaar/begin volgend jaar de 1e schop echt de grond ingaat. En dat ongeveer 1,5 jaar later alle werkzaamheden zijn afgerond en er een prachtige, groene, duurzame wijk is ontstaan!”

Veel belangstelling voor de nieuwe inrichting van de Haydnstraat, Chopinstraat, Mozartstraat, Eschweg, Beethovenstraat, Pagenhof en Sweelinckstraat.