Stemt u ook? Donderdag 6 juni: Verkiezingen Europees Parlement

30 mei 2024
Nieuws

Volgende week, donderdag 6 juni, zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt stemmen van 07.30 tot 21.00 uur. Dat kan in alle stembureaus in onze gemeente. Alle informatie over de verkiezingen leest u ook op www.oostgelre.nl/verkiezingen.

Wat heeft u nodig om te stemmen? 

  • Uw stempas: deze heeft u al thuis ontvangen.  
  • Uw identiteitsbewijs: dat kan een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument zijn. Dit identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. 

Vervangende stempas aanvragen  

Stempas kwijt of beschadigd? Vraag een nieuwe stempas bij ons aan. Dit kan digitaal tot maandag 3 juni, 17.00 uur. Of aan de balie van het gemeentehuis tot woensdag 5 juni ,12.00 uur. Maak hiervoor een afspraak. Dat kan via www.oostgelre.nl/verkiezingenexterne-link-icoon of door te bellen naar (0544) 39 35 35.   

Wilt u in een andere gemeente stemmen? 

Dan moet u een kiezerspas aanvragen. Dit kan digitaal tot uiterlijk maandag 3 juni, 17.00 uur via www.oostgelre.nl/verkiezingenexterne-link-icoon. Of aan de balie van het gemeentehuis tot woensdag 5 juni, 12.00 uur. Maak hiervoor wel een afspraak. 

Iemand anders voor u laten stemmen 

Kunt u niet zelf naar het stemlokaal? Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of op vakantie? Dan kan iemand anders voor u stemmen. Dat kan op 2 manieren: 

  1. Via een onderhandse volmacht

Vul de achterkant van uw stempas in. Geef uw stempas mee aan de persoon die voor u gaat stemmen. Geef ook een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Dit mag ook een foto zijn op een mobiele telefoon of tablet. Zorg dat de foto goed leesbaar is. 

  1. Via een schriftelijke volmacht

Vul hiervoor een formulier in. U kunt het formulier vinden op onze website. U en de persoon die voor u gaat stemmen, vullen het formulier in. Het formulier moet uiterlijk maandag 3 juni bij ons binnen zijn.  

Slechtziend en stemmen 

Bent u slechtziend? Dan kunt u stemmen met een stemmal (met soundbox). Dat kan op het stembureau in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. De soundbox leest voor welke partijen en kandidaten op de lijst staan. De stemmal helpt u bij het vinden van de juiste partij en de juiste kandidaat. U kunt de stemmal met soundbox ook gebruiken als u bijvoorbeeld dyslexie heeft of moeite heeft met lezen. Op www.oostgelre.nl/verkiezingenexterne-link-icoon kunt u een filmpje bekijken en beluisteren over de stemmal.  

Kandidatenlijsten in braille 

De kandidatenlijst is ook beschikbaar in braille. Wilt u deze vooraf lezen? Maak dan een afspraak met de afdeling Burgerzaken via (0544) 39 35 77. De lijst ligt op 6 juni op het stembureau in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. 

Vervoer naar het stembureau 

Wilt u graag stemmen in een bepaald stembureau, maar heeft u geen vervoer? Belt u dan met ouderenconsulent Matthijs Groot Nibbelink. Zijn telefoonnummer is (06) 53 40 46 25. Dit kan tot vrijdag 31 mei, 15.00 uur. 

Tellen op lijstniveau op 6 juni 

De stembureaus sluiten donderdagavond 6 juni om 21.00 uur. De stembureauleden starten dan met het tellen van de stemmen. Dat gebeurt op ieder stembureau. Deze tellingen zijn openbaar; u mag hier dus bij zijn. De stembureaus tellen alleen de stemmen op lijstniveau. Dat wil zeggen dat zij de stembiljetten per partij sorteren en tellen, maar niet per kandidaat. Er mag die avond geen voorlopige uitslag op lijstniveau bekend worden gemaakt.  

Centrale telling op lijst- en kandidaatsniveau op 7 juni  

Het gemeentelijk stembureau telt op vrijdag 7 juni in een openbare zitting alle stembiljetten van alle stembureaus. Deze telling is op lijst- en kandidaatsniveau. Het tellen begint om 9.00 uur in de Zandschoppe, Varsseveldseweg 62a in Lichtenvoorde. Ook deze zitting en telling zijn openbaar; u mag hierbij dus aanwezig zijn.  

Bekendmaking (voorlopige) uitslagen 

Om de verkiezing in andere landen niet te beïnvloeden, mogen gemeenten de (voorlopige) uitslagen pas bekend maken, nadat de stembussen in alle lidstaten van de Europese Unie zijn gesloten. Maandag 10 juni stellen de gemeentelijke stembureaus de uitslag per gemeente vast. Wij publiceren de uitslag van Oost Gelre op www.oostgelre.nl/verkiezingenexterne-link-icoon. Op dinsdag 11 juni maken de 20 hoofdstembureaus de uitslag bekend per kieskring. De Kiesraad controleert de uitslagen en stelt vervolgens de officiële uitslag vast in een openbare zitting op woensdag 19 juni om 11.00 uur.  

Meer informatie? 

Kijk op www.oostgelre.nl/verkiezingenexterne-link-icoon of op www.elkestemtelt.nlexterne-link-icoon.