Samen criminaliteit aanpakken in de Week tegen Ondermijning

05 juli 2023
Nieuws

Van 19 tot 24 juni was in Oost Gelre en Noord- en Oost-Gelderland de Week tegen Ondermijning. Verschillende gemeenten en 11 samenwerkingspartners deden in deze week mee aan de activiteiten. Hiermee maken de overheden duidelijk dat zij samen optreden tegen criminaliteit. Zo blijven onze gemeente en onze regio leefbaar!

Wat is ondermijning?

Criminelen maken soms voor hun activiteiten gebruik van rechtmatige bedrijven en diensten. Dat kan voor onveilige situaties zorgen. En daardoor neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. U voelt zich dan niet meer prettig in uw eigen omgeving. Dat noemen we ondermijning.

Samen aanpakken van misdaad

Op 253 plekken in de regio werd groots gecontroleerd. Dit deed de politie samen met gemeenten, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het UVW en de NVWA. Ook zijn er 220 garageboxen bezocht, waarbij onder meer 40 illegale wapens zijn gevonden.

Transport- en milieucontrole in Groenlo

Bij de helft van de gecontroleerde milieutransporten waren er zaken niet in orde. Zo werd er teveel lading vervoerd, waren er technische gebreken en ontbraken belangrijke documenten. Bij 3 transporten waren de overtredingen zo ernstig dat de vrachtwagens niet verder mochten rijden. In een voertuig in Apeldoorn werd 12 kilo designerdrugs in beslag genomen. De Belastingdienst inde bijna € 60.000,- aan onbetaalde rekeningen en zijn 230 overtredingen van de Wegenverkeerswet waargenomen.

Drugscriminaliteit

Natuurlijk was in deze themaweek ook aandacht voor drugscriminaliteit. De politie hield in de regio 14 personen aan. Op verschillende plekken zijn drugs, met een straatwaarde van zo’n € 560.000,-, in beslag genomen. De burgemeester van Zutphen sloot direct een coffeeshop.

Nog meer acties en controles

Verder werd gecontroleerd op illegale bewoning en prostitutie, slechte arbeidsomstandigheden, huisvesting van arbeidsmigranten en verkeersovertredingen. En er was aandacht voor het Digitaal Opkopersregister. Hierin moet ieder bedrijf verplicht de administratie bijhouden om het doorverkopen van gestolen artikelen te voorkomen. Bij deze controles werkten verschillende partners samen.

Melden loont. Altijd!

De gemeenten en politie doen er alles aan om onveilige situaties te voorkomen en aan te pakken. We zijn hierbij voor een groot deel afhankelijk van meldingen van inwoners, bedrijven en organisaties. Melden kan op verschillende manieren:

  1. Door verdachte situaties te melden bij de politie via 0900-8844.
  2. Door een melding te doen zonder uw naam te noemen. Dat kan door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000.
  3. Direct verdachte en/of levensbedreigende situaties kunt u altijd melden via 1-1-2.
  4. In Oost Gelre kunt u een verdachte situatie ook melden bij het gemeentelijke Meldpunt Verdachte Situaties. Dit kan via www.oostgelre.nl/meldverdacht.