Reizen met kinderen

Wilt u voor uw kind een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan moeten beide ouders/gezaghouders hiervoor toestemming geven. Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag.

Wat u moet weten

Toestemming reisdocument voor kinderen

  • Het geven van de toestemming geldt alleen voor ouders die het ouderlijk gezag hebben. Heeft u geen gezag? Dan hoeft u geen toestemming te geven. Heeft iemand anders dan de ouders het gezag, bijvoorbeeld een voogd, dan moet deze gezaghouder schriftelijk toestemming geven. Ook moet een bewijs worden ingeleverd waaruit blijkt dat deze persoon/instantie het gezag heeft.
  • Voor een paspoort is er toestemming nodig tot 18 jaar, voor een ID kaart is er toestemming nodig tot 12 jaar.
  • Het paspoort of de ID-kaart moet binnen 3 maanden na het geven van de toestemming zijn aangevraagd. Na deze termijn vervalt de toestemming. 
  • U kunt voor meerdere kinderen tegelijk toestemming geven voor zowel een paspoort als een ID-kaart.
  • Wilt u liever schriftelijk toestemming geven, dan print u een toestemmingsformulier uit. Beide ouders/gezaghouders vullen dit in en ondertekenen het formulier. U neemt van alle personen die het formulier getekend hebben een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs mee bij de aanvraag van een paspoort of ID-kaart.

Reizen met kinderen naar het buitenland

Als u alleen reist met uw minderjarige kind (tot 18 jaar), moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de ouder met gezag. Reist u zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Reist u met een minderjarig kind (tot 18 jaar) naar het buitenland, dan moet u rekening houden met extra regels en uitgebreide controles aan de grenzen. Meer informatie leest u bij het onderwerp ‘reizen met kinderen' op Nederlandwereldwijd.externe-link-icoon Daar kunt u ook het 'Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland' downloaden.

Vragen?

Neem dan contact met ons op via (0544) 39 35 35 of burgerzaken@oostgelre.nl.