Reclame plaatsen (tijdelijk)

U heeft een vergunning nodig als u tijdelijk een reclamebord of andere vorm van reclame wilt plaatsen voor het bekendmaken van evenementen of activiteiten die plaatsvinden in de gemeente Oost Gelre.

Wat u moet weten

Tijdelijke reclame- of aankondigingsborden (driehoeksreclameborden of sandwichborden)

In de volgende gevallen kunnen wij een vergunning voor het plaatsen van driehoeks- of sandwichborden geven:

 • Het moet gaan om een vergunningplichtig evenement georganiseerd binnen de gemeente Oost Gelre, waarvoor ook een evenementenvergunning is verleend.
 • Acties voor het inzamelen van geld of goederen, bijvoorbeeld voor het bekendmaken van een collecteweek. Hiervoor is dan wel een collectevergunning afgegeven.
 • Open dagen van scholen in de regio Achterhoek (gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk).
 • Voorstellingen in sociaal culturele centra in de regio Achterhoek. Bijvoorbeeld voorstellingen in De Mattelier in Groenlo, Den Diek in Lichtenvoorde, schouwburgen Doetinchem en Winterswijk.
 • Lokale radio omroep / omroep Gelderland: uitzendingen die samenhangen met een incidentele lokale activiteit (bijvoorbeeld Bloemencorso of Carnaval)

  De vergunning geldt voor maximaal 2 weken voorafgaand aan de activiteit. Er mogen maximaal10 borden per hoofdkern (Groenlo en Lichtenvoorde) worden geplaatst. En maximaal 2 borden in de andere dorpskernen (Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Vragender, Zieuwent en Zwolle). Daags na de activiteit moet u de borden verwijderen.

Spandoeken

 • Voor het aanbrengen van spandoeken over de weg moet u een vergunning aanvragen.
 • Het ophangen van spandoeken is niet beperkt tot evenementen, maar is toegestaan voor een ruime categorie van gebeurtenissen. Voorbeelden: liefdadigheidsacties, campagnes voor verkeersveiligheid, bekendmaken van open dagen van scholen, bekendmaken van een collecte etc.).
 • Als voorwaarde geldt dat het spandoek gaat over een activiteit in de gemeente Oost Gelre. U mag maximaal 2 spandoeken per activiteit ophangen. U mag de spandoeken maximaal 2 weken voorafgaand aan de activiteit/het evenement ophangen. U verwijdert ze daags na de activiteit.

U kunt ook een vergunning aanvragen met het aanvraagformulier
Het volgende formulier moet u downloaden, printen, invullen en ondertekenen:

Plakzuilen en VVV-borden

 • Voor vermeldingen op VVV-borden is geen vergunning nodig.
 • Vrije aanplak is mogelijk op plakzuilen in de gemeente Oost Gelre. Hiervoor is geen vergunning nodig. In het kader van de vrijheid van meningsuiting is de gemeente tot deze mogelijkheid verplicht.
 • De locaties van de vrije plakzuilen zijn:

  Groenlo
  Kerkhofsteeg
  Deken Hooijmansingel (nabij Kikkerbrug)

  Mariënvelde
  Waalderweg, bij de kerk

  Zwolle
  Meddoseweg, kermisterrein

Reclame op particulier of eigen terrein

Voor het plaatsen van reclame voor evenementen of activiteiten op particulier of eigen terrein geldt een meldplicht.
U kunt dat schriftelijk of via e-mail aan de gemeente melden via:

Gemeente Oost Gelre,
Afdeling Dienstverlening & Bedrijfsvoering
Postbus 17
7130 AA Lichtenvoorde
Of via een e-mail: gemeente@oostgelre.nl

Vragen?

Hebt u vragen over een vergunning voor het tijdelijk plaatsen van reclameborden of een spandoek? Dan kunt u bellen met de Afdeling Dienstverlening & Bedrijfsvoering op telefoonnummer (0544) 39 35 35.

Wilt u meer weten over een omgevingsvergunning voor permanente reclame? Bel dan met de Afdeling Ruimte & Economie op telefoonnummer (0544) 39 35 35.