Oplaadpalen voor elektrische voertuigen

Oost Gelre stimuleert het gebruik van elektrische voertuigen. U kunt voor uw elektrische auto een openbare laadpaal bij u in de buurt aanvragen. Dat kan alleen als u geen laadpaal op uw eigen terrein kunt (laten) aanleggen. De gemeente Oost Gelre werkt hiervoor samen met Vattenfall InCharge. Op de plankaart worden de publieke laadpalen van Vattenfall InCharge in onze gemeente weergegeven. Ook ziet u de plekken waar een laadpaal kan komen te staan als er een aanvraag komt.

Wat u moet weten

Openbare laadpalen

  • De laadpalen zijn openbaar, maar in de meeste gevallen niet gratis. Ze zijn geen eigendom van de gemeente, maar worden geplaatst en geëxploiteerd door verschillende (commerciële) aanbieders.
  • Wilt u van een laadpaal gebruik kunnen maken? Dan heeft u (meestal) een oplaadpas nodig. Er zijn diverse aanbieders die hiervoor abonnementen aanbieden. Let op: marktpartijen hanteren verschillende laadtarieven en voorwaarden. Deze vindt u op de websites van de marktpartijen.
  • Op de website Oplaadpalenexterne-link-icoon vindt u alle locaties van openbare laadpalen.
  • Bij de laadpalen staat een blauw bord met een witte P en het onderschrift ‘Opladen elektrische voertuigen’. Alleen elektrische en hybride auto’s die op de laadpaal zijn aangesloten, mogen daar parkeren.
  • Openbare laadpalen worden niet gereserveerd voor een specifiek kenteken.

Laadpunt op eigen terrein

  • Voor een laadpunt op eigen terrein heeft u geen vergunning nodig. U mag zelf bij een van de aanbieders een laadpaal aanschaffen en laten installeren, hier heeft u geen toestemming voor nodig. Houdt u er rekening mee dat u geen openbare parkeerplaats of parkeerruimte op de openbare weg voor uzelf mag reserveren voor het elektrisch opladen.
  • U mag geen bord plaatsen dat de indruk kan geven dat anderen op deze plek niet hun auto mogen parkeren.
  • Voorzieningen vanuit de huisaansluiting over, door of onder openbaar gebied zijn niet toegestaan.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is beter voor het milieu en de leefomgeving omdat tijdens het rijden geen uitlaatgassen vrijkomen. Elektrische auto’s kunnen aan speciale laadpalen worden opgeladen. Deze zijn steeds meer te vinden bij openbare parkeerplaatsen. Openbare laadpalen laden een elektrische auto of plug-in hybride auto binnen 3 tot 7 uren weer volledig op. Dit gaat veel sneller dan het opladen via een stopcontact, aangezien de aansluiting en stekker anders zijn.

Vragen?

Wilt u meer weten over laadpalen voor elektrische auto’s? Stel uw vragen via gemeente@oostgelre.nl.