Open Monumentendag: fietsroute Lichtenvoorde
Start: gemeentehuis, Varsseveldseweg 2
- Het oude hoofdgebouw met het bordes ervoor dateert van 1940 en is dus ook een gebouw uit de Wederopbouwperiode van ca. 1940 t/m 1965.
- We gaan Raadhuisstraat in. Let op de voormalige directeurswoning aan het voormalig postkantoor, huisnr. 9a en ook huisnr.11. We fietsen door naar de Zieuwentseweg en gaan linksaf de Bentinckstraat in en gelijk rechtsaf de Beethovenstraat in en dan de eerste straat links de Chopinstraat in, de woningen hier zijn (rechts) van 1965 en links iets later, ontworpen door de bekende architect Gerard Schouten. Dit type woningen zijn later ook op veel andere plekken te vinden o.a. in de Bachstraat, Acaciastraat, Händelstraat, Frans ten Boschstraat, Hillenstraat, Herman van Halterenstraat, Martin Leliveltstraat, Tongerlosestraat en Ludgerstraat en in vele andere steden en dorpen.
- Wij gaan linksaf de Schubertstraat in steken de Bentinckstraat over en vervolgen de Schubertstraat en slaan aan het eind rechtsaf de Mozartstraat in en slaan even later rechtsaf de Schatbergstraat in. Hier een serie woningen uit ca.1958. Op de kruising met de Bentinckstraat slaan we linksaf de Bentinckstraat in tot de kruising met de Middachtenstraat, waar we rechtsaf gaan de Middachtenstraat tot de kruising met de van Raesfeltstraat. Links op de hoek ziet u dan een karakteristieke bungalow uit 1961. We rijden linksaf het smalle deel van de van Raesfeltstraat in steken de van Reedestraat over en rijden door het Remisepark en steken dan de Varsseveldseweg over naar de Frans ten Boschstraat, waar we even halt houden bij de fietsstalling van het nieuwe schoolcomplex Het Gele Park. In de muren van de fietsstalling zijn de mozaïeken aangebracht, die afkomstig zijn van de voormalige Ludgerusschool uit 1955. Deze mozaïeken zijn destijds gemaakt door de oorspronkelijk Lichtenvoordse kunstenaar wijlen Joop Kruip.
- Wij rijden verder tot de kruising met de Pastoor Sandersstraat om daar linksaf te slaan. Op de hoek rechts staat het van oorsprong als Lagere landbouwschool gebouwde schoolgebouw uit 1955, thans in gebruik als woonhuis.
- Even verderop staat rechts de voormalige gymzaal uit ca. 1965, thans in gebruik als vergader- en opslagruimte t.b.v. de Stichting Bloemencorso en het Over de Top-festival. We steken de Gert Reindersstraat over en vervolgen (de rechterbaan van) de Pastoor Sandersstraat.
- Aan het eind van de Pastoor Sandersstraat stond van 1956 tot 1995 de MULO-school. Deze was in 1993 t/m maart 1994 nog in tijdelijk gebruik als gemeentehuis wegens verbouwing/uitbreiding van het gemeentehuis aan de Varsseveldseweg.
- We steken de van Heijdenstraat over en fietsen door de Herman Harmsenstraat; aan weerszijden zien we woningen uit 1950/1951.
- Aan het eind van de Herman Harmsenstraat steken we de Broekboomstraat schuin over naar Op den Akker. Hier aan de linkerkant begint een rij van de eerste na-oorlogse woningbouwprojecten in Lichtenvoorde die in 1947 gebouwd zijn. Verderop in de straat staan er ook een aantal aan de overkant en ook nog enkele aan de Dr. Besselinkstraat. Vroeger waren er daar meer, maar in verband met de toegang van en naar de Nieuwmarkt moesten er destijds meerdere gesloopt worden.
- We gaan dan ook linksaf de Dr. Besselinkstraat tot aan de doorkijk naar de Dijkstraat, waar tot vorig jaar de oude bibliotheek stond. We kijken dan even de andere kant op en zien dan het fraaie front van het complex van State of Art, feitelijk ook uit de wederopbouwperiode, maar wel gemoderniseerd.
- Wij rijden iets verder rechtsaf De Nieuwe Maat op met aan de linkerkant een mooi ensemble van jaren’30 panden, te beginnen met de voormalige Gereformeerde kerk uit 1933 met invloeden van de Amsterdamse School.
- We gaan op de T-kruising met de H.B. Sterenborgstraat linksaf en rijden deze straat in (even links nog een dubbel woonhuis uit de wederopbouwperiode, wel gemoderniseerd. Even later slaan we rechtsaf de van der Meer de Walcherenstraat in tot aan het eind. Wij zien daar het mooie front van het Marianum. Wie goed kijkt ziet achter in het trappenhuis het fraaie glas-in-betonraaam (4 meter hoog) van kunstenaar wijlen Marius van Beek. De school is in 1956 gebouwd als Lagere technische school Dr. Ariëns. De school is in deze eeuw verbouwd, waarbij het oorspronkelijke ontwerp zo veel mogelijk is gerespecteerd. Het huisvest nu het VMBO van Marianum, incl. techniek.
- We rijden even rechtsaf en gaan dan linksaf de Dr. Ariënsstraat in. Eerst rechts ook karakteristieke woningen uit de wederopbouwperiode (later wel aangepast). We rijden door tot de derde afslag en gaan daar rechtsaf de Wilhelminastraat in met aan de rechterkant een serie woningen uit 1964/1965.
- Aan het eind van de Wilhelminastraat slaan we rechtsaf de Kardinaal de Jongstraat in. Ook hier woningen uit de wederopbouwperiode. Aan het eind van de Kardinaal de Jongstraat slaan we linksaf de Bronckhorststraat in. Hier nog iets oudere woningen, deze straat werd bebouwd begin jaren ’50. Hier zijn ook diverse uitbreidingen te zien, met name in de breedte vanwege de brede kavels.
- We rijden vervolgens bij het Rembrandtplein meteen linksaf. Om dit plein of parkje werd een klein winkelcentrum gebouwd, maar de panden zijn inmiddels allemaal gemoderniseerd en hebben andere functies gekregen. We rijden iets verderop weer linksaf de Vondelstraat in met ook een serie woningen uit de wederopbouwperiode. Aan het eind gaan we rechtsaf de Dr. Schaepmanstraat in en even later weer rechtsaf de Hugo de Grootstraat in met ook grotendeels woningen uit de wederopbouwperiode, alleen vlak voor het Rembrandtplein staan nieuwere woningen. Wij rijden de straat uit en slaan na het Rembrandtplein rechtsaf de Bronckhorststraat in en rijden deze straat uit. Na de kruising met de Nieuw Maat en de Dr. Ariënsstraat komen we op de Rode van Heeckerenstraat voor langs het Marianum en passeren het fraaie Wentholtpark Wij fietsen door en diverse kruisingen later komen we bij de kruising met de Tongerlosestraat. Daar zien we links de Ludgerhof, een hofje op de plek van de voormalige Ludgerkerk. De vroegere kerkzaal is nu het plein met de woningen links en rechts en de voor-en achterwand en de muur geven het plein besloten karakter, zonder dat het afgesloten is, want je kunt er zo doorheen. De Ludgerkerk was ontworpen door architect wijlen Gerard Schouten en is in 1969 gerealiseerd. In 2001 werd de kerk herbestemd. Architect Hans van Beek maakte een bijzonder ontwerp waarmee hij diverse architectuurprijzen won.
- Hier eindigt de fietstocht langs gebouwen uit de Wederopbouwperiode in Lichtenvoorde.