Open Monumentendag: Fietsroute Groenlo
Start: Markt
- Op de Markt zien we het pand van Wissink. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd het pand herbouwd met kenmerken van de Delftse School.
- We fietsen de Kevelderstraat in. Aan het einde van de Kevelderstraat gaan we rechtsaf de Ganzenmarkt in. Op nr 5 zien we de gevel van Kapper Smit.
- We nemen de splitsing rechts de Goudsmitstraat in en zien op de hoek op nummer 15 een Markant hoekpand dat ook de stijl van de Delftse School heeft. We fietsen verder en slaan links de Bleumingsteeg in. We gaan rechts de Lepelstraat in en gaan naar links de Beltrumsestraat in.
- Aan het einde van de Beltrumsestraat gaan we links de Ziekenhuisstraat in.
- In de Ziekenhuisstraat zien we aan de rechterzijde de Verpleegstersflat ‘De Rank’. Het gebouw was ten tijde van de bouw een nieuw en modern voorbeeld van huisvesting. Momenteel is het gebouw in gebruik als tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïners.
- We volgen de Ziekenhuisstraat en komen over de Kerkwal in de Nieuwstad. Hier zien we het monument voor slachtoffers in Groenlo tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuwstad 25 t/m 35 is een huizenrij van 5 geschakelde woningen ter plaatse van de zogenaamde Stoepstraat. De woonhuizen zijn gebouwd in een traditionalistische trant en met gematigd moderne elementen.
- We fietsen door tot aan de Mattelierstraat en slaan rechtsaf. De eerste weg links de Stationslaan in. Hier zien we op nummer 9 een voor Groenlo goed voorbeeld van een, voor de wederopbouw nieuw soort bouwtype, de bungalow. Aan het eind van de Stationslaan is er in het kader van Open monumentendag ook bij het voormalig stationsgebouw het een en ander te beleven. We draaien ons om en gaan terug de Winterswijkseweg in en daarna links de Lichtenvoordseweg in. Op de hoek met de Deken Hooymansingel zien we een schoolgebouw. Naast de toepassing van glas, staal en beton is gele baksteen toegepast. Op een van de grote gesloten bakstenen vlakken is monumentale kunst aangebracht.
- We slaan de Deken Hooymansingel in en fietsen door tot de T-splitsing en steken als het ware de Deken Hooimansingel over richting de Bevrijdingslaan.
- Eenmaal overgestoken gaan we linksaf de Bevrijdingslaan in en gaan rechts de Buitenschans op. Hier zien we diverse huizen uit de periode (onder andere nummers 15 t/m 29 en 8 t/m 12). Op de hoek met de Buitenschans en Ruurloseweg zien we de voormalige Mariakerk. Het betreft een grote, rechthoekige zaalkerk in functionalistische vormen, gebaseerd op de liturgische idealen van de jaren 1960. Maar fiets niet te ver want we moeten links de Bisschop Philip Roveniusstraat in. Hier aan de linkerzijde woonhuizen nr 13 t/m 23 uit deze periode. We slaan rechtsaf de Matthijs van Dulkenstraat in. Ook hier woonhuizen uit de periode (nummers 1 t/m 23). We slaan links de Bernard van Galenstraat in en rechts van Limburg Styrumstraat in.
- We steken de Ruurloseweg over en slaan de Mesdagstraat in. Pakken de eerste weg rechts: de Vincent van Goghstraat. Ook hier zien we weer verschillende woonhuizen uit de periode. De oplettende fietser zal de typische stijl ondertussen wel herkennen. We slaan links de Irenestraat in vervolgens rechts de Beatrixstraat. De Oranjebuurt in Groenlo is de eerste grote planmatige stadsuitbreiding van Groenlo. De wijk heeft een tuindorpachtig karakter en is ruim opgezet. De verschillende typen woningen vallen op door de toepassing van hoogwaardige ambachtelijke bouwmaterialen conform de opvattingen van de Delftse School. Aan het eind van de Beatrixstraat gaan we rechtsaf de Ruurloseweg op en nemen vervolgens de rotonde driekwart en gaan de stad weer in.
- We fietsen de Beltrumsestraat in en fietsen door tot aan de Markt, nemen de bocht en vervolgen de weg via de Nieuwestraat. Vlak voor de gracht slaan we rechtsaf en fietsen de Maliebaan op. Hier zien we de Muziekkoepel. Deze muziektent, symbool van een bloeiend muzikaal verenigingsleven in de naoorlogse jaren, werd in 1952 gebouwd. Reeds in dertiger jaren werden er initiatieven genomen om te komen tot een muziektent. De stichtingssteen heeft het volgende opschrift: ‘GROENLOS BURGERIJ BOUWDE MIJ IN 1952’. We fietsen de Wheme in en slaan linksaf de Gasthuisstraat in.
- Hier, achter de poort van ‘Jongensstad’ treffen we scoutingvoorzieningen uit de jaren 1952. Als we doorfietsen komen we op de Mattelierstraat uit en slaan rechts af. Aan de rechterzijde op nummer 27 zien we de voormalige bioscoop. Als we doorfietsen zien we aan de linkerzijde op nr 18 nog een vrijstaand woonhuis uit de periode. Dit zorgvuldig gedetailleerde woonhuis heeft traditionalistische en gematigd moderne elementen zoals een gegolfde betonnen vensteromlijsting. De ingang is weer traditioneel vormgegeven. Als u doorfietst komt u weer op de Markt. Het begin van de tijdreis door de wederopbouw van Groenlo.