Oost Gelre onderzoekt mogelijke opvanglocatie asielzoekers

Artikel gepubliceerd in ELNA/Groenlose Gids, website, sociale media.

Lichtenvoorde, 6 juli 2023 -Nederland krijgt de komende jaren duizenden asielzoekers meer te huisvesten, zo verwachten vluchtelingenorganisaties. Dat betekent ook voor Oost Gelre een paar honderd asielzoekers extra waarvoor we een opvanglocatie moeten vinden. “Wij houden er rekening mee dat we de volgende 10 jaar jaarlijks 300 bedden moeten kunnen aanbieden”, zegt wethouder Bart Porskamp. 

Dit aantal asielzoekers komt bovenop het aantal statushouders die we ieder jaar toegewezen krijgen. Wij zijn verplicht om deze mensen een huis toe te kennen en doen dit in samenwerking met de woningcorporaties. Corporaties moeten 12% van hun beschikbare woningen verstrekken aan statushouders. Wij verwachten dat het aantal toegewezen statushouders de komende jaren ook hoger wordt. “Het is een lastige opgave hoe wij al deze mensen gaan helpen. Natuurlijk naast onze andere inwoners”, zegt de wethouder.

Onderzoek naar opvanglocaties (gebouwen en grond)

Als gemeente doen we onderzoek waar we mogelijk minimaal zo’n 150 asielzoekers zouden kunnen opvangen. Daarom vragen we inwoners en ondernemers om hulp. 

Geschikte gebouwen?

Kent u of heeft u een leegstaand gebouw in Oost Gelre dat geschikt is – of met een kleine ingreep geschikt te maken is – voor de opvang van mensen voor langere tijd? Het gaat dus niet om plekken voor crisisnoodopvang: geen scholen, sporthallen, evenementenhallen en zalencentra. 

Geschikt perceel grond?

Kent u of heeft u een (of meerdere) stuk(ken) grond van minimaal 1,5 hectare waarop we een noodopvang kunnen realiseren? Er mag sprake zijn van allerlei bestemmingen op dat stuk grond. Hierover gaan we graag met u in gesprek. 

Goed voorbereiden, samen met inwoners en ondernemers

Tot nu toe kwam de opvang van vluchtelingen vaak nogal plotseling. De gemeente zelf, maar ook inwoners en de gemeenteraad werden hierdoor overvallen. Van deze plotselinge situaties wil Oost Gelre af. “En daarom starten we een zoektocht naar opvangplekken voor langere tijd. We kijken vooruit en bereiden ons, samen met inwoners en ondernemers, voor op wat komen gaat”, geeft Porskamp aan. “We gaan met onze inwoners en ondernemers in gesprek. Dit is daarbij de eerste stap. Waar zien zij mogelijkheden voor opvang. We roepen op om mee te denken.”

De gemeente vangt op dit moment vluchtelingen uit Oekraïne op in De Rank in Groenlo. In Lichtenvoorde gaat het om asielzoekende jongeren in ‘t Zwaantje. De opvang in De Rank is geregeld door de gemeente, ’t Zwaantje door het COA. In het AZC Winterswijk is er een woonblok van 32 opvangplaatsen beschikbaar voor statushouders die al gekoppeld zijn aan de gemeente Oost Gelre, en die wachten op een woning.

We zijn benieuwd naar uw ideeën

Heeft u ideeën voor een gebouw en/of een perceel grond? Vul voor 12 augustus uw voorstellen in via het formulier ophttps://bit.ly/opvanglocaties.

[NB U kunt uw suggesties niet meer geven via het formulier.Heeft u toch nog een suggestie voor een locatie, kijkt u dan onder het kopje ‘Meer weten?’ op de pagina De opgave van de gemeente]