Oost Gelre onderzoekt mogelijke opvanglocatie asielzoekers

05 juli 2023
Nieuws

Nederland krijgt de komende jaren duizenden asielzoekers meer te huisvesten, zo verwachten vluchtelingenorganisaties. Dat betekent ook voor Oost Gelre een paar honderd asielzoekers extra waarvoor we een opvanglocatie moeten vinden. “Wij houden er rekening mee dat we de volgende 10 jaar jaarlijks 300 bedden moeten kunnen aanbieden”, zegt wethouder Bart Porskamp. Dit aantal asielzoekers komt bovenop het aantal statushouders die we ieder jaar toegewezen krijgen. Wij zijn verplicht om deze mensen een huis toe te kennen en doen dit in samenwerking met de woningcorporaties. Corporaties moeten 12% van hun beschikbare woningen verstrekken aan statushouders. Wij verwachten dat het aantal toegewezen statushouders de komende jaren ook hoger wordt. “Het is een lastige opgave hoe wij al deze mensen gaan helpen. Natuurlijk naast onze andere inwoners”, zegt de wethouder.

Onderzoek naar opvanglocaties (gebouwen en grond)

Als gemeente doen we onderzoek waar we mogelijk minimaal zo’n 150 asielzoekers zouden kunnen opvangen. Daarom vragen we inwoners en ondernemers om hulp.

Geschikte gebouwen?

Kent u of heeft u een leegstaand gebouw in Oost Gelre dat geschikt is – of met een kleine ingreep geschikt te maken is – voor de opvang van mensen voor langere tijd? Het gaat dus niet om plekken voor crisisnoodopvang: geen scholen, sporthallen, evenementenhallen en zalencentra.

Geschikt perceel grond?

Kent u of heeft u een (of meerdere) stuk(ken) grond van minimaal 1,5 hectare waarop we een noodopvang kunnen realiseren? Er mag sprake zijn van allerlei bestemmingen op dat stuk grond. Hierover gaan we graag met u in gesprek.

Goed voorbereiden, samen met inwoners en ondernemers

Wethouder Porskamp vertelt dat de Spreidingswet eraan komt. “Deze wet verplicht alle gemeenten in Nederland om vluchtelingen op te vangen. Gemeenten kunnen dan niet meer weigeren. Dat maakt dat het wel beter en eerlijker verdeeld wordt.”

Tot nu toe kwam de opvang van vluchtelingen vaak nogal plotseling. De gemeente zelf, maar ook inwoners en de gemeenteraad werden hierdoor overvallen. Van deze plotselinge situaties wil Oost Gelre af. “En daarom starten we een zoektocht naar opvangplekken voor langere tijd. We kijken vooruit en bereiden ons, samen met inwoners en ondernemers, voor op wat komen gaat”, geeft Porskamp aan. “We gaan met onze inwoners en ondernemers in gesprek. Dit is daarbij de eerste stap. Waar zien zij mogelijkheden voor opvang. We roepen op om mee te denken.”

Extra opvang

De Spreidingswet laat op zich wachten als het aan de Tweede én de Eerste Kamer ligt. Porskamp: “Als regio Achterhoek hebben we daarom besloten te doen alsof de wet er al is. We gaan knopen doorhakken en koers bepalen. De komst van een opvang betekent niet dat er minder woningen gebouwd gaan worden. Of dat alle sociale huurwoningen ineens voor statushouders gereserveerd worden. Het is echt extra.”

De gemeente vangt op dit moment vluchtelingen uit Oekraïne op in De Rank in Groenlo. In Lichtenvoorde gaat het om statushouders in De Kievit en asielzoekende jongeren in ‘t Zwaantje. De opvang in De Rank

is geregeld door de gemeente, ’t Zwaantje door het COA en De Kievit door 4 gemeenten samen (Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Aalten).

We zijn benieuwd naar uw ideeën

Heeft u ideeën voor een gebouw en/of een perceel grond? Vul voor 12 augustus uw voorstellen in via het formulier op https://bit.ly/opvanglocaties.