Nieuw viaduct N18 ter hoogte van Zwolseweg in Groenlo
3D-impressie van het viaduct over de N18, nabij de Zwolseweg
De N18 is een belangrijke verkeersroute in de Achterhoek. In het kader van het project ‘Meer Veilig N18 in Oost Gelre’ worden maatregelen genomen op en rond de N18. Deze zijn bedoeld om de verkeersveiligheid en doorstroming op de steeds drukker wordende N18 te verbeteren. Het project is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de gemeente Oost Gelre.
Wethouder Gerjan Teselink van Verkeer: “Sinds enkele jaren zijn we bezig om de veiligheid op de N18 te verbeteren op het traject van de N18 tussen Lievelde en Groenlo. De meest in het oog springende vernieuwing is de aanleg van een viaduct ter hoogte van de Zwolseweg."
Samen met bewoners, agrariërs en andere belanghebbenden
De keuze voor het viaduct is niet zomaar gemaakt. In de afgelopen jaren hebben we intensief gesproken met omwonenden, agrariërs en andere belanghebbenden. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op het viaduct. Hiervoor is een breed draagvlak. Wethouder Teselink: “We hebben geluisterd naar de zorgen en wensen van de omgeving. Het viaduct bij de Zwolseweg is een oplossing die bijdraagt aan de leefbaarheid in de omgeving, maar ook het landschap respecteert.”
Procedure omgevingsplan
Voor de ruimtelijke procedures zijn 3 besluiten nodig:
- een principebesluit van het college van B&W. Dat is op 15 april genomen;
- verschillende besluiten (vergunningen en dergelijke) van verschillende overheden. Hiervoor maken we gebruik van een zgn. coördinatieregeling. Met een coördinatieregeling kunnen we alle besluiten in één procedure behandelen;
- een besluit tot omgevingsplanwijziging.
Flora- en faunaonderzoeken
Maar voordat we een besluit tot omgevingsplanwijziging kunnen nemen, moeten we verschillende onderzoeken doen. Bijvoorbeeld naar cultuurhistorische waarden, omdat er in het gebied archeologische resten liggen (denk bijvoorbeeld aan de circumvallatielinie). Maar er zijn ook flora- en fauna-onderzoeken nodig. Zoals naar verschillende soorten vogels, vleermuizen, de das en de eekhoorn, en naar vliegroutes en foerageergebieden.
Landbouwsluis Gasteveldsdijk
Door het afsluiten van de Grolsedijk kan het drukker worden op de Gasteveldsdijk door een toename van sluipverkeer. Dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk tegengaan. Wethouder Teselink: “We nemen niet alleen maatregelen voor het doorgaande verkeer, maar hebben ook oog voor de gevolgen in de directe omgeving. Daarom hebben we samen met omwonenden gekeken naar mogelijke oplossingen.” De voorkeur blijkt uit te naar een landbouwsluis, waardoor doorgaand verkeer wordt ontmoedigd. Deze mogelijkheid gaan we nu verder onderzoeken.
Planning in grote lijnen
Voordat daadwerkelijk de eerste schop de grond in kan, moet er dus nog wel wat gebeuren. En dat kost tijd. De planning in grote lijnen ziet er als volgt uit:
- midden 2025: besluit gemeenteraad over coördinatieregeling
- 2025 – half 2026: onderzoeken, ontwerp uitwerken, grondaankopen
- midden 2026: omgevingsplanwijziging
- tweede helft 2026: aanbesteding (selectie aannemer)
- eerste helft 2027: uitwerking door aannemer en aanvraag vergunning
- tweede helft 2027: start realisatie van het viaduct
Meer weten?
Bezoek voor meer informatie en updates: www.oostgelre.nl/N18. U kunt ook een mail sturen naar: n18@oostgelre.nl.