Nieuw mobiliteitsplan voor Oost Gelre: veilig, duurzaam en toekomstbestendig
Veilige fietsroutes is een belangrijke prioriteit in het nieuwe mobiliteitsplan. Op de foto de fietsbrug over de N18 bij Lichtenvoorde.
De gemeenteraad werkt aan een nieuw Mobiliteitsplan Oost Gelre 2025–2040. Het plan geeft een visie op hoe we de komende 15 jaar willen omgaan met verkeer en vervoer in onze gemeente. Belangrijke doelen zijn: meer verkeersveiligheid, duurzamer vervoer en slimme keuzes die passen bij onze regio. Daarbij zetten we de mens centraal. Daarom geven we meer prioriteit aan lopen, fietsen en openbaar vervoer, en minder aan de auto.
Wethouder mobiliteit Gerjan Teselink: “Mobiliteit raakt ons allemaal. Van veilig naar school fietsen tot snel op je werk komen. Met dit plan geven we richting aan keuzes die we willen maken voor een veilig, duurzaam en toekomstbestendig verkeerssysteem. Dat past bij Oost Gelre.”
In het plan staan 11 duidelijke ambities, waaronder:
- Kinderen moeten vanaf 8 jaar veilig zelfstandig naar school kunnen fietsen.
- De centra van Lichtenvoorde en Groenlo maken we aantrekkelijker voor fietsers en voetgangers.
- Voor wegen binnen de bebouwde kom wordt 30 km/uur de norm, tenzij het echt niet anders kan.
- We gaan slim om met ruimte en verschillende vormen van vervoer en stemmen deze goed op elkaar af.
Daarnaast delen we het verkeer op in logische netwerken voor fietsers, automobilisten en vracht- en landbouwverkeer. Zo wordt duidelijk welke knelpunten er zijn en waar kansen liggen.
Samen gemaakt
Bij het maken van dit plan hebben we veel input opgehaald uit de samenleving. Via een digitale kaart kwamen meer dan 700 reacties binnen. Ook dorpsraden, ondernemers, hulpdiensten en raadsleden én een speciale klankbordgroep hebben met ons meegedacht.
Wanneer besluit de gemeenteraad?
De gemeenteraad bespreekt het plan in de raadscommissie van dinsdag 27 mei. Het definitieve besluit volgt op dinsdag 10 juni.
Wat gebeurt er na goedkeuring van het plan?
Na vaststelling van het mobiliteitsplan volgt een pakket met maatregelen. Hierin staat wat we precies gaan doen en wat het meest dringend is. Op het moment dat we daadwerkelijk met maatregelen aan de slag gaan, vragen we inwoners en andere belanghebbenden om hun inbreng.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de webpagina Mobiliteitsplan.