Lintjes uitreiking Oost Gelre 2025
Van links naar rechts: Marcel Eekelder, Aloys Hanselman, José Peters, Willy Engelbarts, burgemeester Annette Bronsvoort, Rita Lansink-Kasten, Peter Elferink, Riny Bus-Berendsen en Martijn van Beckhoven.
Op vrijdag 25 april 2025 reikte burgemeester Annette Bronsvoort 8 Koninklijke onderscheidingen uit aan inwoners van Oost Gelre. De versierselen worden opgespeld tijdens een bijeenkomst in zaal De Koppelpaarden in Lichtenvoorde. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Wie zijn de gedecoreerden?
De volgende 8 personen ontvingen dit jaar tijdens de Lintjesregen een Koninklijke onderscheiding:
- Martijn van Beckhoven uit Lichtenvoorde
- Marcel Eekelder uit Lichtenvoorde
- José Peters uit Zieuwent
- Aloys Hanselman uit Lichtenvoorde
- Peter Elferink uit Lichtenvoorde
- Riny Bus-Berendsen uit Groenlo
- Rita Lansink-Kasten uit Lichtenvoorde
- Willy Engelbarts uit Lichtenvoorde
Martijn van Beckhoven uit Lichtenvoorde is medeoprichter van het in 2002 opgerichte Comité Orange Lichtenvoorde (COL). Sinds die tijd is hij voorzitter, en als vrijwilliger betrokken bij de activiteiten die in het centrum van Lichtenvoorde op Koningsdag georganiseerd worden. Van rommelmarkt tot bandjes op diverse plekken en podia. Op creatieve manier is hij een verbinder tussen de horeca en de vergunningverlening van de gemeente. Tussen 2007 en 2022 organiseerde het COL in samenwerking met de gemeente en diverse sportverenigingen, op Koningsdag de sportverkiezingen Oost Gelre. Martijn van Beckhoven is een actief meedenker in meerdere projecten, o.a. als lid van de Inititiatiefgroep Geef Lichtenvoorde Kleur, welke groep meedenkt bij centrumontwikkelingen in Lichtenvoorde. Tussen 2004 en 2014 was Martijn van Beckhoven secretaris van corsogroep De Lummels.
Marcel Eekelder uit Lichtenvoorde is vanaf 2008 al betrokken in het voortraject en later bij de bouw van MFA de Treffer in Lichtenvoorde. Een accommodatie die gebruikt wordt door de KBO (ruim 1.500 leden) en voetbalvereniging Longa’30 (1.200 leden). Tot op heden is hij bestuurslid van de Stichting Maatschappelijk Welzijn Jong en Oud, die het beheer van de accommodatie onder zich heeft. Daarnaast is de heer Eekelder voorzitter van de Stichting Accommodatiebeheer, waar de sportvelden van de voetbalvereniging onder vallen. Lichtenvoorde kent de heer Eekelder ook als voorzitter van Voetbalvereniging Longa’30 tussen 2008 en 2018. Naast het zijn van voorzitter gaf hij zelf ook jeugdtrainingen. Tussen 2014 en 2022 was hij bestuurslid van de Industriële Kring Groenlo Lichtenvoorde. En meest recent bestuurslid van de Stichting Achterlicht, een stichting die lokale geschiedenis optekent en vastlegt voor de toekomst, en van de Stichting GUV Goede Doelen Fonds, die humanitaire doelen steunt.
José Peters uit Zieuwent is vanaf de oprichting in 1980 vrijwilligster bij de Stichting Paaspop Zieuwent. Later is zij ook betrokken bij de activiteiten van Paaspop Klassiek, zoals de concerten in de Werenfriduskerk (waaronder op Goede Vrijdag de Matthäus Passion van Bach). Vanaf 2008 is ze vrijwilligster bij Amnesty International, vraagt aandacht voor de mensenrechten in de wereld en werft leden in met name de Achterhoek. Tussen 2002 en heden is mevrouw Peters naast bestuurslid actief bij de SOL Sisters in Lichtenvoorde. De SOL Sisters zamelt tweedehandskleding in en verkoopt deze. Via deze tweedehandskledingwinkel wordt veel geld opgehaald en aan goede doelen geschonken. Vanaf 2021 is mevrouw Peters vrijwilliger bij Schoon Oost Gelre, een groep die zwerfafval opruimt.
Aloys Hanselman uit Lichtenvoorde is sinds 2003 vrijwilliger bij de Zonnebloem Oost Achterhoek. Daarvoor biedt hij ondersteuning aan deelnemers met een fysieke beperking. Als vakantiebegeleider heeft hij al vele deelnemers een mooie vakantie bezorgd. Tussen 2005 en 2021 was hij VIT-hulp mantelzorger. Hij organiseerde hulp en hielp zelf bij vervoer naar en begeleiding bij sport van inwoners met een beperking. Vanaf 2009 tot heden is de heer Hanselman vrijwilliger bij LTC De Kei. Hij verricht algemeen en technisch onderhoud via de parkcommissie van het tennispark in Lichtenvoorde. Vanaf 2021 is hij vrijwillig hulpverlener bij Careaz.
Peter Elferink uit Lichtenvoorde is tussen 2000 en 2025 penningmeester van corsogroep De Lummels in Lichtenvoorde. Naast bestuurslid is hij actief vrijwilliger voor de groep, bij de figuratie en bij muziekkeuze én hij betrekt de jeugd bij de wagen. Hij organiseert vele ludieke acties in Lichtenvoorde om de kas te spekken. Ook is de heer Elferink redactielid van de Stichting Achterlicht, een stichting die lokale geschiedenis optekent en vastlegt voor de toekomst. Sinds 2002 is de heer Elferink bestuurslid en ICT’er van het Comité Orange Lichtenvoorde.
Riny Bus-Berendsen uit Groenlo is al ruim 20 jaar buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand voor de gemeente Oost Gelre. Ze is veelgevraagd en treedt ook op bij bijzondere, persoonlijke situaties en in het weekend. Tussen 2004 en heden is mevrouw Bus vrijwillig stembureaulid in Zwolle bij Groenlo. Al vanaf 2009 is ze redactiemedewerkster van Zwols Ni’s, een nieuwsblad voor het buurtschap Zwolle. Met duidelijke informatievoorziening ten behoeve van de leefbaarheid en betrokkenheid van de inwoners. Tussen 2014 en 2023 was ze betrokken bij Kegelclub De Slofkes. Sinds 2012 is ze penningmeester en vice-voorzitter van het dames- en herenkoor van de H. Calixtusbasiliek in Groenlo, waarbij ze veel organiserende taken op zich neemt.
Rita Lansink- Kasten uit Lichtenvoorde is vanaf 1974 secretaris en later vrijwilligster bij Speeltuinvereniging Kindervreugd in Lichtenvoorde, met ruim 280 leden/gezinnen. In die hoedanigheid organiseert ze activiteiten voor jong en oud, zoals workshops, de avondvierdaagse, knutsel- en kaartmiddagen. Van 1995 tot heden is mevrouw Lansink vrijwilligster bij H. Bonifatius en St. Ludger, als lid van de communiegroep; ook heeft ze coördinerend werk gedaan bij de bezoekersgroep partnerverlies. Vanaf 2015 is ze pastorale noodwacht bij de parochie HH. Paulus en Ludger en acoliet en secretaris van de Beheerscommissie. Tot 2022 was mevrouw Lansink lid van de activiteitencommissie van het gemengd koor in Lichtenvoorde.
Willy Engelbarts uit Lichtenvoorde was van 1987 tot 2022 vrijwilliger bij de lokale EHBO. Hij bestierde 10 jaar het secretariaat en was 5 jaar voorzitter. Daarnaast zette hij zich actief in als EHBO’er bij evenementen. Vanaf 2007 is hij vrijwilliger bij de Stichting Avondvierdaagse in Lichtenvoorde. Hij is betrokken bij de voorbereidingen van wandelroutes en inzetbaar als verkeersregelaar. In 1994, 2002 en 2006 heeft de heer Engelbarts geholpen bij het organiseren van de Truckertochten in de Achterhoek, speciaal voor mensen met een bijzondere aanleg. Van 1995 tot 2012 was Willy Engelbarts tamboer-maître van Schutterij St. Switbertus. Tussen 2003 en 2024 ondersteunde en hielp hij bij uitvoeringen van de muzikanten van de Rainbowband, een orkest voor mensen met een beperking.
Lintjesregen Oost Gelre in 2025
Op vrijdag 25 april 2025 reikte burgemeester Annette Bronsvoort Koninklijke onderscheidingen uit aan 8 inwoners van Oost Gelre. Bekijk hier de video.