Lintjes uitreiking Oost Gelre 2024

24 april 2024
Nieuws

Van links naar rechts: Ellen Bakker, Frank Knippenborg, Joke te Molder-Vehoff, Ilona Hendriks-Brummer, Annette Bronsvoort, Ria Wolters-Meeusen, Henny Bennink en echtgenote, Rikie Harbers-Bos en Frans Harbers.

Op vrijdag 26 april 2024 reikt burgemeester Annette Bronsvoort 8 Koninklijke onderscheidingen uit aan inwoners van Oost Gelre. Tijdens een bijeenkomst in de speciaal daarvoor ingerichte Mattelier in Groenlo worden de versierselen opgespeld. Allen worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Wie zijn de gedecoreerden?

De volgende 8 personen ontvangen dit jaar een Koninklijke onderscheiding tijdens de Lintjesregen:

  • De heer Frans Harbers uit Groenlo
  • Mevrouw Rikie Harbers-Bos uit Groenlo
  • Mevrouw Ellen Bakker uit Lichtenvoorde
  • De heer Henny Bennink uit Eibergen
  • Mevrouw Joke Te Molder-Vehoff uit Lichtenvoorde
  • De heer Frank Knippenborg uit Lichtenvoorde
  • Mevrouw Ilona Hendriks-Brummer uit Bredevoort
  • Mevrouw Ria Wolters-Meeusen uit Groenlo

1. Frans Harbers uit Groenlo is vrijwilliger bij Parochie H.H. Paulus en St. Ludger, Hij behoort tot de klusgroep en is collectant tijdens de kerkdienst. Al ruim 27 jaar hangt hij de vlag uit in de kerktoren. Daarnaast richten zijn activiteiten zich op werkzaamheden bij Vogelvereniging Kleur en Zang, nu opgegaan in de Gevleugelde Zanger. Op de basisschool het Carillon heeft hij eind jaren ’80 oud papier helpen inzamelen. En tegenwoordig is hij nog actief bij de Stichting Stoomhuiszagerij Nahuis in Groenlo. 

2. Mevrouw Rikie Harbers-Bos uit Groenlo is een betrokken vrijwilliger bij de Parochie H.H. St. Paulus en St. Ludger. Ruim 44 jaar heeft ze in Groenlo mensen ondersteund bij het afscheid nemen van hun dierbaren. Intensief betrokken bij het voorbereiden van de kerkdiensten, het begeleiden en voorgaan in de avondwake. Nog steeds verzorgt ze de jaarlijkse Allerzielen viering. Eind jaren ’80 tot begin jaren ’90 is ze vrijwilligster bij de handwerklessen van basisschool Sint-Jozef in Groenlo. Al 32 jaar mantelzorger voor meerdere ochtenden per week. 

3. Ellen Bakker uit Lichtenvoorde is medeschrijfster van het boek van de KBO, “Wij treffen elkaar”. Ze is betrokken bij veel projecten om kansarmen en taalarmen deel te laten nemen aan de maatschappij. Vrijwilligster bij Taalcafé Oost Gelre. Om zo mensen met de Nederlandse taal te helpen. Ook met taallessen via de Stichting Lezen Werkt, zorgt ze voor een vraaggerichte taalbegeleiding van kleine groepen Nieuwkomers op verschillende niveaus en onderwerpen. Bij de Formulieren Brigade Oost Gelre ondersteunt ze wekelijks op het gemeentehuis bij de inloopspreekuren en helpt mensen met hun post en administratie.

4. Henny Bennink uit Eibergen. Veel werkzaamheden hebben betrekking op de gemeente Oost Gelre. Vanaf de periode 1992 is hij schrijver van diverse historische boeken. Boeken als “Vragender van verleden naar heden” (1997), de geschiedenis van het kerkdorp Vragender.

“Bezetting en Verzet deel I in 2005 en deel II in 2007”  beschrijven het Lichtenvoordse verzet in relatie met omliggende gemeenten en het Heldengedenkteken in de Dijkstraat van Lichtenvoorde.

Er volgen nog boeken als: “Van Basten Batenburg”, een ondernemende familie (2012), over een Gelders (adellijk) patriciërsgeslacht, oorspronkelijk afkomstig uit Groenlo.

En  “Langwerpig Blauw Langs De Straat” (2012), een beschrijving van 405 straten in de voormalige gemeente Lichtenvoorde. (7e boek). 

Tevens is hij bestuurslid geweest van de Vereniging voor Oudheidkunde teLichtenvoorde.

En nog steeds adviseur van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde.

5. Joke te Molder-Vehoff uit Lichtenvoorde   is vrijwilligster bij de Litac Tafeltennis en Dynamic tennis. Ze verricht veel werk in de Zandschoppe in Lichtenvoorde. Tussen 2010 en 2020 hielp ze via de Stichting Hulpdienst Helpende Hand met de maaltijdvoorziening “Tafeltje Dekje” in Oost Gelre.  En vanaf 2012 is mevrouw Te Molder vrijwilligster bij de Stichting Handen in Huis. Ze verricht regelmatig 3 aaneengesloten dagen 24-uurs mantelzorgvervanging. Tussen 2011 en 2023 was mevrouw onderdeel van de “keukenploeg” van de Music Show Scotland. Ze reisde mee bij alle concerten die de Music Show Scotland opvoerde, in heel Europa en verzorgde de maaltijden voor de crew. 

6. Frank Knippenborg uit Lichtenvoorde is tussen 1990 en 2001 penningmeester en bestuurslid geweest van de Kynologenclub De Oude Ijsselstreek Doetinchem. Een sturende kracht bij Internationale Hondenshows. Eind jaren ’90 was hij tevens bestuurslid van de Golden Retriever Club Nederland, en keurmeester/afgevaardigde voor de Fok en Adviescommissie. Als penningmeester regelde hij de financiën van Speeltuinvereniging Kindervreugd tussen 1992 en 2008. Vanaf de jaren ’70 al betrokken bij het Lichtenvoordse bloemencorso als wagenbouwer. Zijn laatste groep is Lansink-Bluiminck. Betrokken bij de jury van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Hij is vrijwilliger bij de Electrocar Lichtenvoorde en lid van de cliëntenraad Participatiewet Fijnder.

7. Ilona Hendriks-Brummer uit Bredevoort.  Vanaf 1989 al een betrokken secretaris van de Paardensportvereniging In den Bosch, gevestigd aan de Boschlaan in Lichtenvoorde. Ze is eengroot kartrekker van veel van de activiteiten, zoals de jaarlijkse wedstrijden van de paardensportclub en de organisatie van de Gelderse Kampioenschappen. Tussen 1996 en 2014 actief bij de Stichting Men Sport Winterswijk. Ze is instructrice bij de Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek en leert de doelgroep de grondbeginselen van het paardrijden. Vanuit “Zozijn” is mevrouw Hendriks betrokken bij de opzet van het “huifbed” rijden voor kinderen/jongeren met een ernstig meervoudige beperking. En ze is actief bij het organiseren van Zomerfeesten op De Timp in Lievelde. 

8. Mevrouw Ria Wolters-Meeusen uit Groenlo.  Vanaf 1988 tot op heden coördinator van de kapelvrijwilligers in de huiskapel van woonzorgcentrum De Molenberg. Ze is lector bij de diensten en iedere zondag aanwezig voor de viering als bevlogen koster. Vrijwilligster bij de KBO Groenlo, van de senioren handwerkclub. In de handwerkclub werkt ze mee aan allerlei projecten, zoals knuffels, sokjes en mutsjes voor couveusekinderen. De verkoop van de producten komt ten goede aan allerlei goede doelen. En ze breit de patronen van Grolsche wanten, een ambacht dat ook via de Slag om Grolle (hoge sokken en mutsjes) het merk Groenlo Vestingstad helpt uitdragen. Tussen 2008 en 2020 penningmeester en secretariaat Groenlose Katholieke Vrouwenvereniging, later overgegaan in Vrouwengilde Groenlo.