Kadernota beschrijft ambities én uitdagingen voor 2026
Het college van burgemeester en wethouders heeft de kadernota 2026 opgesteld. Hierin staat een eerste doorkijk naar het begrotingsjaar 2026. Welke ambities hebben we, welke uitdagingen staan ons te wachten en hoe gaan we die bekostigen? Op dinsdag 20 mei 2025 stelt de gemeenteraad de kadernota vast. Wethouder Arjen Schutten van Financiën neemt ons mee.
Ambities
We hebben veel ambities. Die staan beschreven in het coalitieprogramma 2022-2026 met als titel ‘Samen gaan we de uitdaging aan! Wonen! Werken! Welzijn!’. De woningmarkt stelt ons voor een grote uitdaging. Het vinden van een passende woning is moeilijk voor starters, ouderen, statushouders, arbeidsmigranten en andere doelgroepen. Daarom werken we hard aan onze ambitie om 1.300 nieuwe woningen te realiseren.
Wethouder Schutten: “In de grote en kleine kernen wordt gebouwd of zijn de plannen in voorbereiding. Voor Groenlo wordt op de Eefseler Esch een grote uitleglocatie ontwikkeld voor ongeveer 240 woningen. De keuze voor een grote uitleglocatie voor woningbouw in Lichtenvoorde zit in de afrondende fase. Een besluit hierover volgt in de loop van dit jaar. Naast deze uitleglocaties wordt er in en om de grote kernen volop gebouwd en zijn plannen in uitvoering.”
Omdat wij als gemeente zelf (strategisch) grondpositie verwerven, houden we ook in de kleine kernen controle over een deel van de woningbouw. Daarnaast zijn er ook in die kleine kernen particuliere initiatieven die wij ondersteunen en faciliteren. Er zit veel energie op woningbouw in Oost Gelre om binnen de kortst mogelijke tijd woningen in alle kernen gerealiseerd te krijgen.
Uitdagingen
Ook volgend jaar zorgen we voor de mensen die dat nodig hebben. We werken aan projecten waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en die eenzaamheid tegengaan. Wethouder Schutten: “We hebben in de Achterhoek te maken met een dubbele vergrijzing. Dit betekent dat er meer ouderen bijkomen én dat ze langer blijven leven. Dit zorgt voor een enorme druk op de zorg en maatschappelijke voorzieningen. Ons naoberschap is en blijft dus belangrijk.”
De hervorming van de Jeugdzorg gaat ook het nodige van ons vergen. En natuurlijk blijven een gezonde leefstijl en bewegen speerpunten. Op het gebied van werken speelt de revitalisering van bedrijventerrein De Kamp in Lichtenvoorde een grote rol in onze planvorming. “We vinden het onze taak om deze vraagstukken en uitdagingen aan te pakken. En onze inwoners en ondernemers zo goed mogelijk te ondersteunen.”
Financiën
De financiële basis van onze gemeente is goed. Toch zijn er ook uitdagingen op financieel vlak. In de voorjaarsnota van het kabinet wordt weliswaar geld toegezegd voor gemeenten, maar het is nog onzeker hoeveel. Dit betekent voor ons als gemeente onduidelijkheid over onze financiële mogelijkheden en positie”, aldus wethouder Schutten.
“Het dwingt ons om kritisch te blijven ten aanzien van bestaande en nieuwe plannen, van investeringen. En om te onderzoeken waar externe financieringsmogelijkheden zijn. Dit betekent niet dat wij onze inwoners en ondernemers extra gaan belasten. We kiezen ervoor om de gemeentelijke belastingen, net als voorgaande jaren, met 2% te verhogen.”
Wethouder Schutten besluit: “Het college van B&W wil de voorzieningen voor inwoners en ondernemers goed houden en hier niet op bezuinigen. Voorlopig is dat niet nodig, maar we kunnen het niet helemaal uitsluiten.”