Herfst, vallend blad, veegroutes en bladkorven

18 oktober 2023
Nieuws

Blad van gemeentebomen mag in de bladkorven

Het is weer herfst en de bladeren vallen van de bomen. Daarom komt de veegwagen van ROVA vaker in straten waar veel blad van gemeentebomen valt. Ook plaatsen we bladkorven. Zo proberen we ervoor te zorgen dat u zo weinig mogelijk overlast heeft van bladeren van gemeentebomen. 

10 weken lang extra veegrondes 

Vanaf half oktober vegen we aan aantal straten in onze gemeente vaker. Dat doen we 10 weken lang. De straten zijn vastgesteld op basis van ervaringen van de afgelopen jaren. Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van het soort bomen in de straat. Op www.oostgelre.nl/bladval staat een kaart waarop u kunt zien welke straten we vaker vegen. Ook kunt u in het veegschema zien op welke dag de veegwagen komt. 

Tot half december staan er bladkorven  

Deze bladkorven staan op verschillende plekken in de gemeente. De bladkorven zijn voor blad van gemeentebomen. Blad van uw eigen bomen doet u in uw GFT-container. De bladkorven hebben we geplaatst op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren. Het is niet mogelijk een bladkorf aan te vragen. 

ROVA leegt de bladkorven maximaal 6 keer  

Is een bladkorf vol? Geeft dit dan door aan ROVA via telefoonnummer is (038) 427 37 77. Geef daarbij ook het nummer van de bladkorf door. Dit nummer staat op de bladkorf, evenals het telefoonnummer van de bladkorf.  

Van de verzamelde bladeren maken we bokashi 

Jaarlijks haalt ROVA in de herfst bijna 500.000 kilo blad op in Oost Gelre. Daarvan maken we bokashi. Dit gebruiken we in het voorjaar in de plantsoenen om de bodem te verbeteren.  

Er mag alleen blad in de bladkorven 

Van de verzamelde bladeren maken we bokashi. Van snoeiafval en takken kunnen we geen bokashi maken. Dat mag dus niet in de bladkorven. Zit er toch vuil en/of tuinafval (snoeiafval) in een bladkorf? Dan voorzien we de bladkorf van een ‘rode kaart’. Treffen we daarna opnieuw vuil en/of tuinafval (snoeiafval) in een bladkorf aan? Dan halen we de korf weg. Deze plaatsen we ook niet meer terug.  

Laat blad in uw tuin zoveel mogelijk liggen 

Dat is goed voor de bodem, en het scheelt opruimwerk. De bladeren beschermen uw planten tegen vorst. Ook kunnen egels schuilen in bladeren. U kunt het blad ook composteren en verwerken in uw tuin.  

Meer informatie 

Kijk voor alle informatie over veegrondes en bladkorven op www.oostgelre.nl/bladval. Hier vindt u ook de meest gestelde vragen en antwoorden.