Herdenkingen op 4 mei en vieringen op 5 mei goed verlopen

08 mei 2024
Nieuws

Theo Engelbarts van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde legt samen met burgemeester Annette Bronsvoort een krans in Lichtenvoorde. Foto: W. Tieleman.

We kijken terug op goed verlopen en waardige herdenkingsactiviteiten op 4 mei en een feestelijke start van de Bevrijdingsdag op 5 mei.

Nationale Dodenherdenking

In de 5 kernen van Oost Gelre is op een betekenisvolle manier de Nationale Herdenking neergezet. Lokale organisaties in Groenlo, Lichtenvoorde, Mariënvelde, Vragender en Zieuwent konden weer rekenen op veel publiek. 

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag is het vuur aangestoken en zijn er Vrijheidsontbijten gehouden in Zieuwent en Lichtenvoorde. Verder waren er in het centrum van Lichtenvoorde veel activiteiten rond het thema Vrijheid.

Het Bevrijdingsontbijt op de Markt in Lichtenvoorde.

Inzet vrijwilligers

Al deze herdenkingen en vieringen zijn goed verlopen. Burgemeester Annette Bronsvoort: “We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend. Het was grote klasse wat is georganiseerd. Zowel 4 mei als op 5 mei. Dit dankzij de inzet van veel vrijwilligers van de 4 en 5 mei comités en dorpsbelangenorganisaties.”

Er is in onze gemeente een grote betrokkenheid en verantwoordelijkheid om mee te denken rond het thema Vrijheid. De mensen die we herdenken, verdienen onze aandacht en ons respect. Allemaal. Van welke leeftijd, huidskleur, afkomst of geloof ze ook waren en zijn. En als we vrijheid vieren doen we dat samen in grote verbondenheid.

Artikel 1 Grondwet

Om deze bewustwording te onderschrijven, stond bij het bordes van het gemeentehuis artikel 1 van de Grondwet groot uitgebeeld. Velen hebben dit gezien het afgelopen weekend. Deze uitbeelding is een krachtig middel om mensen te inspireren en te laten nadenken.

Artikel 1 van de Grondwet staat voor onze democratische waarden, waarmee we onze vrijheid betekenis geven. Het beginsel van gelijkheid en non-discriminatie is een fundamentele waarde die we als gemeente actief ondersteunen.

Het college van B&W bij de uitbeelding van artikel 1 van de Grondwet.