Gladheid en strooiroutes

Vorst, ijzel of sneeuw kunnen zorgen voor gladheid. Om het verkeer veilig te houden, strooien we zout op sommige wegen en fietspaden. Ook ruimen we sneeuw op. We strooien als we gladde wegen verwachten. Ook in de nacht.

Waar strooien we?

De gemeente strooit:

 • Belangrijke wegen zoals busroutes, gebiedsontsluitingswegen, wegen naar openbare gebouwen (scholen, sporthallen, zorginstellingen) en routes voor brandweer en ambulances.
 • Een aantal andere wegen en fietspaden:
  • Binnen de bebouwde kom is de afstand tussen gestrooide wegen ongeveer 500 meter.
  • Buiten de bebouwde kom is de afstand tussen gestrooide wegen ongeveer 2 kilometer.
 • De strooiroute wordt in het seizoen niet gewijzigd.

De provincie strooit:

 • Voormalige N312 (Zieuwentseweg / Dorpsstraat / Ruurloseweg / Batsdijk, tussen Lichtenvoorde en Ruurlo)
 • N313 (Hamelandweg)
 • N319 (Rondweg - Winterswijkseweg)

Het Rijk strooit N18 (Twenteroute)

Houd zelf de stoep voor uw huis schoon

De gemeente kan niet overal strooien. Houd zelf de stoep voor uw huis vrij van sneeuw en ijs. Kunnen uw buren dit niet zelf? Maak dan ook hun stoep schoon. Zo houdt u uw straat zo veilig mogelijk.

Gladheid doorgeven

Ziet u op de strooiroute een gevaarlijke situatie door gladheid? Geef dat dan aan ons door:

Veelgestelde vragen

Het weer is niet altijd precies te voorspellen. Hierdoor kan het toch plotseling glad zijn op strooiroutes door opvriezen van natte weggedeeltes. Hetzelfde geldt voor sneeuw en ijzel. Dit soort gladheid is niet te voorkomen. Wees daarom in winterse tijden altijd alert op de omstandigheden op de weg.

Daarnaast heeft strooizout het meeste effect op wegen die intensief worden gebruikt. Op wegen met weinig verkeer wordt het zout niet snel genoeg ‘ingereden’. Daarnaast heeft zout een zeer beperkt effect op vast gereden sneeuw. Dit effect wordt nog verstrekt als direct na het vallen van de sneeuw de temperatuur onder de min 5 graden Celsius zakt.

Houd dus rekening met gladheid in de winterperiode en pas uw gedrag aan op de omstandigheden van het moment.

Nee, de gemeente heeft een vastgestelde strooiroute.

De gemeente strooit niet op schoolpleinen of op het terrein van de zorginstellingen. Dat is de verantwoordelijkheid van de scholen en instellingen zelf. Wel wordt een route naar elke school en zorginstelling gestrooid.

De voetpaden worden niet door de gemeente gestrooid. We doen een beroep op inwoners om hun eigen stoep schoon te maken en te houden. En heeft u buren op leeftijd? Neem dan hun stoep ook even mee.

De gemeente strooit fietspaden die behoren tot de hoofdfietsroutes uit het Verkeersprogramma 2014 – 2024externe-link-icoon.

De gemeente verstrekt geen (gratis) zout. Het staat inwoners uiteraard vrij om zelf zout te kopen.

In deze winterperiode kan het glad zijn op onze wegen. Op dat moment wordt alleen op bepaalde wegen gestrooid. Dat noemen we de hoofdwegenstructuur. Via deze hoofdwegenstructuur kun je alle openbare gebouwen, zoals scholen, bereiken. Het kan dus voorkomen dat het glad is op een weg omdat daar niet gestrooid wordt. Het advies is om bij glad weer zoveel mogelijk de route over gestrooide wegen te volgen. Welke wegen gestrooid worden, zie je op deze kaartexterne-link-icoon. De strooiroute is zo uitgestippeld dat u vanaf uw woning niet ver hoeft te rijden om op de strooiroute te komen.

Er zijn vijf strooivoertuigen in Oost Gelre onderweg om de strooiroute te rijden. Het duurt gemiddeld 3,5 uur vanaf vertrek van deze voertuigen voordat alle voertuigen weer terug zijn. Bij hevige sneeuwval of ijzel en bij verkeersdrukte kan dit langer duren.  Wanneer uw straat in het laatste gedeelte van de strooiroute is opgenomen, duurt het dus meerdere uren voordat de strooivoertuig in uw straat is.

De gemeente strooit niet op alle wegen. Dat heeft te maken met:

 • Beschikbare strooiwagens en personeel (5 strooiwagens)
 • Kosten
 • Milieu

De wegen waar we wel strooien zijn:

 • De hoofdwegenstructuur
 • Aanvullende wegen naar openbare gebouwen (sporthal, school, zorgcentrum etc.)

Vragen?

Neem dan contact op met de afdeling Ruimte en Economie via (0544) 39 35 35.