Gehandicaptenparkeerplaats

Bent u door een handicap of aandoening slecht ter been en kunt u aan één stuk lopend slechts korte afstanden afleggen (maximaal 100 meter)? Een gehandicaptenparkeerplaats kan een oplossing zijn.

U komt alleen in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze aanvraagmogelijkheid kunt u ook een al aangevraagde parkeerplaats laten vervallen of een kentekenwijziging doorgeven. Aan het eind van de procedure betaalt u via iDEAL.

Wat kost het?

 • Voor het in behandeling nemen van de aanvraag moet u betalen. Deze kosten betaalt u altijd, ook als uw aanvraag wordt afgewezen.
 • De kosten van uitvoering komen hier nog bij.
 • Het doorgeven van een kentekenwijziging of een opzegging van een gehandicaptenparkeerplaats is gratis.

(tarief/tarieven 2022)

Omschrijving Tarief
Gehandicaptenparkeerplaats € 91

Wat u moet weten

Heeft u al een gehandicaptenparkeerkaart?

 • Dan kan de medewerker van het Sociaal Team adviseren of u in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerplaats.
 • Als wij advies vragen en daarbij eerdere gegevens van u gebruiken dan hebben wij uw toestemming nodig. Pas als u akkoord gaat, gebruiken wij deze gegevens opnieuw.

Algemene of gereserveerde parkeerplaats

 • Met een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op kenteken hebt u de mogelijkheid om zo dicht mogelijk in de buurt van uw woning uw auto te parkeren. Er wordt dan een verkeersbord geplaatst waarop het kenteken van uw auto staat vermeld.
 • Met een algemene gehandicaptenparkeerplaats kunt u zo dicht mogelijk in de buurt van uw woning parkeren op een niet gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats.

De voorwaarden

 • Zonder gehandicaptenparkeerkaart komt u niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats.
 • Bij de parkeervoorzieningen maakt een (medisch) onderzoek verplicht deel uit van de aanvraagbehandeling.
 • De parkeerdruk nabij uw woning is zodanig dat binnen een redelijke loopafstand doorgaans geen vrije parkeergelegenheid beschikbaar is. Onder een redelijke loopafstand wordt verstaan dat u in redelijkheid niet in staat bent met loopmiddelen zelfstandig een afstand van ten hoogste 100 meter af te leggen. Dit is een voorwaarde om voor de gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking te komen. Om dat te bepalen moet u beoordeeld worden. Deze keuring wordt uitgevoerd door adviesbureau Treve.
 • Op eigen terrein kan niet geparkeerd worden of parkeren op eigen terrein is ongeschikt wegens de handicap (bijvoorbeeld een te smalle inrit).

Vragen?

Neem dan contact op met het Sociaal Team Oost Gelre.

Heeft u vragen over de uitvoering/aanleg en de kosten daarvan? Neem dan contact op met de verkeerskundige van de afdeling Omgeving, telefoonnummer: (0544) 39 35 35.