“Als je de bij wilt helpen, moet je bloemen planten”

Grollenaar Stephan Damman maakt bij de Grolse Weiden een stukje natuur rondom zijn bijenstal. Hij is alweer de derde generatie imker in zijn familie. Eigenlijk ben ik van jongs af aan al met de natuur bezig. Eerst met kwajongensstreken En uiteindelijk heb ik een heel ander beroep gekozen: bakker. Maar op de achtergrond bleef ik bezig met de natuur. Ik nam de bijen over van mijn vader.

Imkerij Grol is onderdeel van een groter project, legt Stephan uit. Vroeger had je hier een kampenlandschap: kleine stukken grond omringd door een doornenhaag. De haag was de afrastering voor het vee. Die hagen proberen we weer terug te brengen. Bijvoorbeeld met meidoornhaag. Op de grond rondom de bijenstal wil hij de natuur haar gang laten gaan en een stukje geschiedenis terugbrengen. Je brengt daarmee ook een stukje beleving terug. Mooi voor mij en ook voor inwoners en toeristen.

Imkercursussen

Naast natuur haar gang laten gaan en het landschap herstellen heeft het project nog een derde doel: onderwijs. Bij het maken van plannen voor de imkerij was zijn grote wens om ook een lesruimte te bouwen. Nu kunnen mensen hier imkercursussen volgen. De stal kreeg een prachtige plek in de Grolse Weiden. Toch staan hier niet alle bijenvolken. Stephan:  "volken zijn hier meer dan genoeg. In de volkstuinen en op andere erven staan ook nog kasten. In totaal zijn hier tot wel 20 volken in de omgeving. Dat zijn er eigenlijk teveel, want er is niet genoeg voedsel."

Bij als symbool van biodiversiteit

We zien de bij als symbool van biodiversiteit. Maar als je bijen echt wilt helpen, moet je de omstandigheden voor natuurlijke kruiden en bloemen verbeteren. Ook in het beheer kun je rekening houden met bijen en overige insecten. Bijvoorbeeld door niet al het gras in één keer te maaien. Zo is er altijd voedsel en een schuilplek. Dit onregelmatig maaien noemen we sinusmaaien. Stephan begon met sinusmaaien in de wei naast de bijenstal.

Ook in het beheer kun je rekening houden met bijen en overige insecten. Bijvoorbeeld door niet al het gras in één keer te maaien. Zo is er altijd voedsel en een schuilplek.

Mooie voorbeelden van biodiversiteit

Stephan geniet van het Vragenderveen, maar ook van nieuwe projecten. Kijk naar de waterbergingen rond Lichtenvoorde. Of de Twenteroute die verlegd is. Daar hebben ze ook natuur omheen gemaakt. Op een aantal plekken zijn daar de kanten steil afgegraven, je ziet het witte zand naar boven komen. Wanneer de zon erop schijnt, moet je eens opletten hoeveel wilde bijen er op die kanten zitten! Als de Twenteroute daar niet was, hadden die bijen daar nu niet kunnen leven.

Bekijk de video!

Bekijk ook het videofilmpje waarin Stephan Damman vertelt waarom hij biodiversiteit belangrijk vindtexterne-link-icoon.

Tips van Stephan voor meer biodiversiteit

  • Een insectenhotel of bijenhotel is prachtig, maar let erop dat er genoeg voedsel is. Dat komt van bloemen en planten.
  • Rommelhoekjes zijn goed voor insecten en andere dieren. Grote struiken zoals rododendrons zijn heel geschikt om een paar dode takken en bladeren onder te laten liggen.
  • Leg een watertje aan in de tuin met wat waterplanten. Goed voor insecten zoals waterjuffers. Ook vogels zullen er graag badderen.
  • Planten die hier oorspronkelijk voorkomen, passen het best bij de insecten in Nederland. U kunt de zaadmengsels kopen. Of bijvoorbeeld de uitgebloeide bloemen en kruiden in de bermen oogsten.
  • Ziet u grote molshopen in de tuin? Dat is een teken van een gezond bodemleven. En dat is weer belangrijk voor de biodiversiteit. Zo laten dus!