Aanwijzingsprocedure en aanvullende toetsingscriteria lokale omroep
Een lokale omroep houdt inwoners op de hoogte van het nieuws in hun gemeente. Op dit moment is dat Stichting Regionaal Media Centrum Oost Nederland. Het Commissariaat voor de Media wijst steeds voor een periode van 5 jaar een lokale omroep aan. De huidige aanwijzing loopt af op 8 maart 2026. Daarom is het Commissariaat begonnen met de procedure om een nieuwe lokale omroep aan te wijzen.
Aanvraag indienen
Partijen die zich kandidaat willen stellen, kunnen van 8 maart 2025 tot en met 8 september 2025 een aanvraag indienen bij het Commissariaat voor de Media. Zijn er meerdere aanvragen? Dan worden de aanvullende toetsingscriteria gebruikt om de aanvragen te beoordelen.
Wetswijziging
Op dit moment bereidt het Rijk een wijziging van de Mediawet voor. Concreet betekent dit dat de aanwijzingsperiode eindigt per 1 januari 2028.
Aanvullende toetsingscriteria
In de raadsvergadering van 8 april jongstleden zijn door de gemeenteraad de aanvullende toetsingscriteria vastgesteld voor de aanwijzingsprocedure van de lokale publieke media-instelling voor onze gemeente, te weten:
Samenwerkingen met lokale partners en/of organisaties
- In hoeverre geeft de aanvrager inzicht in de samenwerkingen die hij aangaat met (lokale) partners, zoals onderwijs, bibliotheken, culturele organisaties, sportinstellingen en/of andere media instellingen.
Interactie en participatie inwoners
- In hoeverre geeft de aanvrager vorm aan interactie met inwoners van de gemeente.
- In hoeverre is er sprake van burgerparticipatie bij het verzorgen van het media-aanbod.
- In hoeverre maakt de media-instelling gebruik van vrijwilligers en in hoeverre zijn die vrijwilligers een goede afspiegeling van de samenleving?
- In hoeverre zorgt de aanvrager ervoor dat hij goed vindbaar/bereikbaar is voor inwoners voor eventuele vragen/opmerkingen/suggesties.
Professionele organisatie
- In hoeverre heeft de aanvrager een transparante organisatiestructuur, met duidelijk belegde taken en verantwoordelijkheden (bestuur/programmabeleidbepalend orgaan/redactie).
- In hoeverre is de redactionele onafhankelijkheid geborgd, bijvoorbeeld in (redactie)statuten of samenwerkingsovereenkomsten.
- In hoeverre zijn de journalisten van de aanvrager professioneel, waarbij de 28 punten van de Code voor de journalistiek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) worden nageleefd?
Daarnaast zijn de volgende wegingsfactoren vastgesteld om een gewogen en transparant advies uit te kunnen brengen als er meer aanvragers zijn:
- Per criterium moet er getoetst worden in hoeverre de aanvrager voldoet aan de eisen door een score te geven: niet aanwezig (- -), onvoldoende (-), matig (-+), goed (+), uitstekend (++).
- Ook kan per criterium een hogere wegingsfactor worden toegekend, bijvoorbeeld factor 1,5 of 2. De drie wettelijke criteria zijn even hoog. Alle aanvragers moeten in ieder geval aan de wettelijke criteria voldoen. Bij de aanvullende toetsingscriteria hebben de criteria ‘Interactie en participatie inwoners’ en ‘Professionele organisatie’ de hoogste waarde en hiervoor wordt wegingsfactor 2 toegekend, omdat deze het lokale draagvlak en de professionaliteit representeren. Het criterium ‘Samenwerking met lokale organisaties’ weegt gelijk met de wettelijke criteria en wordt gewogen met een factor 1.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de voorwaarden en de aanmeldprocedure? Lees dan verder op de website van het Commissariaat voor de Media.