Verklaring van huwelijksbevoegdheid

Wilt u in een ander land trouwen? Dan heeft u soms een huwelijksbevoegdheidsverklaring nodig. In dit document staat dat u op dit moment niet getrouwd bent en dat u en uw partner volgens de Nederlandse wet met elkaar mogen trouwen.

Wat u moet weten

 • U kunt de verklaring alleen in Oost Gelre aanvragen als u in de gemeente Oost Gelre woont of als de gemeente Oost Gelre uw laatste woongemeente in Nederland was.
 • U moet de Nederlandse nationaliteit hebben om de verklaring te kunnen aanvragen. Uw partner hoeft niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.
 • Hebt u allebei de Nederlandse nationaliteit en trouwt u in het buitenland, dan hebt u allebei de verklaring nodig. U hoeft hiervoor maar één afspraak te maken.
 • Uw partner hoeft niet aanwezig te zijn bij de afspraak. Het mag natuurlijk wel.
 • De verklaring van huwelijksbevoegdheid is maximaal 6 maanden geldig vanaf de datum van afgifte.
 • Hebt u documenten die niet in het Nederlands, Duits, Engels of Frans zijn opgesteld? Dan moet u deze laten vertalen door een beëdigd tolk/vertalerexterne-link-icoon. Ook kan legalisering nodig zijn. Dit verschilt per land. Kijk hiervoor op de website Nederland Wereldwijdexterne-link-icoon. Als het document in het buitenland is vertaald, moet u ook de vertaling laten legaliseren. Bij documenten uit de Europese Unie hoeft u niet zelf een vertaler in te schakelen. U kunt een meertalig modelformulier aanvragen bij de instantie die het document heeft gemaakt.

Wat heeft u nodig?

Bij uw aanvraag heeft u een geldig identiteitsbewijs van u en uw partner nodig. 

Daarnaast kan de gemeente u nog vragen andere documenten in te leveren:

 • Eenrecent afschrift van uw geboorteakte en van die van uw partner.
 • Verklaring van woonplaats/nationaliteit/burgerlijke stand. 
  Dit is nodig als u of uw partner in het buitenland woont. De verklaring vraagt u aan in uw huidige woongemeente.
 • Een echtscheidingsakte of akte van ontbinding van een geregistreerd partnerschap of een overlijdensakte.
  Dit is nodig als u eerder gehuwd bent geweest/ partnerschap hebt gehad en de akte nog niet is geregistreerd in de Basisregistratie Personen. De akte vraagt u aan in de gemeente waar u toen bent getrouwd/partnerschap bent aangegaan. De overlijdensakte vraagt u aan in de gemeente waar uw partner is overleden.

Let op! Alle documenten moet u origineel aanleveren. Om te bepalen welke documenten nodig zijn, kunt u het beste vooraf met ons bellen. Het telefoonnummer is (0544) 39 35 35.

Wat kost het?

(tarief/tarieven 2024)

OmschrijvingTarief
Verklaring van huwelijksbevoegdheid€ 29

U betaalt bij de aanvraag. Betalen met een pinpas hebben wij het liefst.

Vragen?

Neem dan contact met ons op via (0544) 39 35 35 of burgerzaken@oostgelre.nl.