‘Van mijn hobby in de keuken wil ik graag mijn werk maken’

Mensen verblijden met zelfgemaakt lekkers uit de keuken, daar is Badi’a Al-Bakour altijd voor te porren. Koken en bakken doet de 32-jarige Syrische haar hele leven al graag. Ze woont nu 3 jaar in Nederland en sinds enkele maanden werkt ze een dag in de week met veel plezier in lunchroom Het Blok in Lichtenvoorde. Daar is ze vanaf de eerste kennismaking met open armen ontvangen.

Statushouder Badi’a Al-Bakour

“Werk dat je blij maakt, ervaar je niet als werk”, zegt Badi’a als ze met moeite haar werk even neerlegt in de keuken. Het liefst laat ze haar handen spreken en is ze lekker bezig. “Taarten, cake en koekjes. Ik bak het allemaal met liefde. Elke week maak ik hier een worteltaart, want die is heel populair onder onze gasten. En laatst mocht ik ook een Syrisch gerecht maken als schotel van de maand. Ik koos voor mandi: een Arabisch rijstgerecht met kip, waar ik zelf een beetje Syrische invloeden aan heb toegevoegd.”

Werkervaringsplaats

Er is volgens Badi’a goed van gegeten in Het Blok, dat meer is dan een gezellige lunchroom in het centrum van Lichtenvoorde. Het is een sociale onderneming waar eigenaressen Marloes van den Berg en Cindy Klein Ikink momenteel 24 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen werkervaring op te doen en perspectief te bieden in de maatschappij. 

Badi’a werkt er sinds september vorig jaar als eerste statushouder. Het is een werkervaringsplaats als onderdeel van haar inburgering in Nederland. In de zogenoemde Z-route (voor mensen die weinig opleiding hebben gehad in hun thuisland) moet zij 800 uur taallessen volgen en 800 uur participatiewerk doen.

“De taal is nog best moeilijk voor mij”, zegt Badi’a. “Ik kan het inmiddels redelijk goed verstaan, maar schrijven en spreken is ingewikkeld. Met hulp van collega’s gaat het heel goed tijdens het werk. En ik ga graag naar school, dus het wordt steeds beter.” Volgens haar consulent Mahmoud Sary van werkleerbedrijf Fijnder doet ze het boven verwachting op school en groeit haar zelfvertrouwen met de dag. Onder zijn hoede gingen ze samen op zoek naar een mooie werkplek. 

Mahmoud: “Statushouders doen bij ons onder meer een MAP-training, een module arbeidsmarkt en participatie. Aan de hand daarvan stellen we een profiel op en kijken we waar iemand goed aan de slag zou kunnen op basis van ervaringen, talenten en wensen. Met Marloes bij Het Blok had Badi’a meteen een klik. Natuurlijk zijn er uitdagingen met taal, en ook met werken in traditionele kleding of bedrijfskleding. Met respect voor elkaars overtuigingen en standaarden komen we daar samen ook uit.”

Dankbaar

Badi’a: “Ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik hier krijg en voor de mogelijkheden die Nederland ons hele gezin biedt. Veel mensen zijn lief voor ons en ik voel vaak dat er begrip is voor onze achtergrond.” Nadat haar man en zij vluchtten uit de verwoeste stad Hama, leefde Badi’a 9 jaar in de grensregio van Turkije en Syrië. Voor hun 4 dochters was het daar niet veilig. Haar man vluchtte eerst naar Nederland, waarna zij in het gezinsherenigingsproces 3 jaar geleden overkwam met de kinderen. 

Een werkend leven in de horeca lijkt in Nederland momenteel het meest passend, want ook de man van Badi’a werkt in een restaurant. Eén van hun dochters loopt zelfs stage bij Het Blok, al wil zij het liefst tandartsassistent worden. “Koken en bakken is mijn passie”, zegt Badi’a. “Vorige maand heb ik een maaltijd voor 25 mensen helpen voorbereiden. Dat zou ik wel meer willen doen. Misschien kan ik op termijn wel een cateringbedrijfje starten samen met mijn man. Dan zou ik van mijn hobby mijn werk maken. Dat zou echt prachtig zijn!”

Tekst en fotografie: Ivo Hutten.