Snoeihoutverbranding, stookontheffing

Voor het verbranden van snoeihout is een ontheffing nodig. Deze toestemming is nodig omdat het zomaar verbranden van snoeihout tot gevaarlijke situaties kan leiden. De stookontheffing geeft toestemming tot het verbranden van snoeihout op de aangevraagde plaats buiten de bebouwde kom. Alleen particulieren kunnen een ontheffing voor het stoken van een vuur aanvragen.

Wat u moet weten

  • U krijgt alleen ontheffing voor het verbranden van snoeihout, niet voor afvalhout, sloophout e.d. Dit hout moet u op de normale manier als afval afvoeren. U krijgt ontheffing voor een periode van vier weken.
  • Geldt bij een lange tijd van droogte fase 2? Dan mag u niet stoken. Zelfs al bent u in het bezit van een ontheffing. Meer informatie leest u op de website Natuurbrandrisicoexterne-link-icoon.

Hoe het werkt

  • Tijdens het invullen van de online aanvraag, ziet u meteen of uw aanvraag correct is. Voldoet uw aanvraag aan de gestelde voorwaarden dan ontvangt u meteen digitaal de ontheffing.
  • De gemeente controleert op gevaar voor brand en overlast voor de omgeving dichtbij de gekozen plaats. Deze controle kan leiden tot het opnemen van extra regels in de ontheffing voor het verbranden van snoeihout.
  • U kunt ook een schriftelijke aanvraag doen, hieronder vindt u het formulier. Dient u de aanvraag op papier in, dan controleert de gemeente of de aanvraag compleet en correct is. 

Wat kost het?

(tarief/tarieven 2024)

Wijze van aanvragenKosten
Online aanvraaggratis
Schriftelijke aanvraag€ 17,85

Vragen?

Neem dan contact met ons op.