Programma Stad Groenlo

Samen werken aan de bourgondische vestingstad Groenlo

In Programma Stad Groenlo zit vanaf de start in 2012 heel veel positieve energie. Het programma versterkt de bedrijvigheid en levendigheid van Groenlo. We werken aan een stad waarin het goed wonen, werken en leven is. En voor de toerist aan een aantrekkelijke stad waar je je kunt vermaken en voldoende activiteiten zijn. Een levendige bourgondische vestingstad waar de geschiedenis zichtbaar is. Het horizonpunt voor Programma Stad Groenlo ligt in 2027. Groenlo is dan 750 jaar oud. Ook is dat het moment dat precies 400 jaar geleden de Slag om Grolle plaatsvond.

Ontstaan van Programma Stad Groenlo

Aan het begin van deze eeuw kreeg Groenlo te maken met een moeilijke periode. Dit kwam vooral door het vertrek van een aantal belangrijke productiebedrijven. Het bekendste voorbeeld hiervan is de fabriek van Grolsch. Maar ook Polarcup, Oldenhuis en werkvoorzieningsschap Hameland gingen weg uit Groenlo. Hierdoor ontstond een afwachtende houding bij inwoners en ondernemers. Met de start van het programma werd de betrokkenheid bij de stad groter. Een nieuwe fase in de geschiedenis van Groenlo begon. Samen zorgen we ervoor dat Groenlo een mooie toekomst tegemoet gaat.

Een programma van en door Groenlo

Binnen Programma Stad Groenlo werkten we de afgelopen jaren volop samen. Dat deden we met partners zoals de stadsmanagers, waarmaakplek BS22, een Burgergroep en een Expertgroep. Zo ontstond een band met lokale ondernemers en soms met beleggers of investeerders van buiten de regio. Maar vooral steken de inwoners van Groenlo de handen uit mouwen. Het programma geeft voldoende ruimte voor nieuwe ideeën. De gemeente helpt mensen met initiatieven op weg.

Veel projecten

Programma Stad Groenlo kende een goede start. Samen gingen we aan de slag met de nieuwe inrichting van de Markt, de vernieuwing van de grachtzone en de nieuwe brug bij de Boompjeswal. Het Stadspark De Grolse Weiden is verbeterd en in het centrum kwam Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier. Bekend zijn de herbestemmingen van Villa Welgelegen (Restaurant en Boothuis) en Villa Adriana (Stadsbrouwerij Brouwersnös). Gevels van bijzondere gebouwen werden hersteld en straten vernieuwd. Het centrum werd groener en het wandelpad tussen het centrum en Marveld Recreatie kreeg een opknapbeurt.

Initiatieven geven nieuwe identiteit aan de stad

De grootste successen van het programma zijn ongetwijfeld de initiatieven die sinds 2012 ontstonden vanuit de Grolse gemeenschap. Inwoners en ondernemers kwamen in actie en maakten hun ideeën waar. Denk aan de natuurspeelplek Ravott’n, de Muurgedichten, het openbaar maken van de kerkers onder het Stadhuis, de zwemtocht door de Grolse Gracht, de Pluk de Stadstuin, de oude locomotief bij het voormalige GOLS-station en de komst van de eigen Grolse stadsvlag. Met de fluisterboot kun je Groenlo helemaal rondvaren en de vesting beleven. We zijn blij met deze mooie voorbeelden en successen. Ze geven een nieuwe identiteit aan de stad.

Vragen?

Wilt u meer informatie over Programma Stad Groenlo? Of heeft u een idee dat past bij het programma? Neem dan contact op met het Projectenbureau van de gemeente Oost Gelre via (0544) 39 35 35. Een bezoekje brengen aan Groenlo? Kijk dan op de website van Groenloexterne-link-icoon. Daar staat alle toeristische informatie over de stad.