Planten in de winter

Wat bestaan er veel boeken en programma’s over planten. En er is meer te zien dan we in woorden kunnen vertellen. Zolang planten bestaan, zijn ze voor ons een inspiratiebron. Kunt u zich een leven voorstellen zonder planten? Bij alle overgangen van de seizoenen veranderen planten mee. Hoe bijzonder is dat!

Een tuin, een berm, een bos, altijd zijn er verschillen met de dag ervoor. Het ontluikende blad in het voorjaar. Knoppen die openspringen. Bloemen die worden uitgepakt. Alsof ze liggen opgerold in de steel.

Het voorjaar komt eraan

Vorige week verraste de vorst aan de grond mij nog. Die had een graslandje ’s nachts omgetoverd tot een prachtig grijsgroen palet. En wat nooit opvalt, zag je nu ineens heel duidelijk. De prachtige omtrekken, de nerven in de bladeren, de grote afwisseling in vormen, kleuren en structuur. De planten staan bevroren en toch is er al weer beweging. De warmte van de winterzon, de dagen die lengen. Ze zorgen voor de opbouw van de nieuwe scheuten, stengels en knoppen.

Plekje om te overleven

Ik ben benieuwd hoe de planten reageren op de extreme overgangen van deze steeds veranderende winter waarin vorst wisselt met zeer hoge temperaturen. Ik weet het niet. Het is in ieder geval verbazingwekkend hoe de natuur zich altijd weer aanpast aan de situatie. Wat de natuur in ieder geval helpt, is een plekje om te kunnen overleven. Gun de natuur een eigen plekje, ook in uw tuin en het plantsoen. Als u planten in de winter laat staan, kunt u ook genieten van de veranderingen. En natuurlijk van de vogels die de laatste zaden en bessen zoeken!

André te Brake