Omgevingsplan

Vanaf 1 januari worden de bestemmingsplannen van de gemeente Oost Gelre omgezet naar het omgevingsplan. Dit gebeurt als gevolg van de Omgevingswet externe-link-icoon(zie Regels op de kaart) die dan ingaat. Elke gemeente in Nederland heeft 1 omgevingsplan.

Omgevingsplan

In het omgevingsplan staat wat er in uw omgeving wel en niet mag. Bijvoorbeeld regels voor evenementen, bouwwerken, geluid of het kappen van bomen. Maar ook uitleg over participatie en duurzaamheid. In het omgevingsplan is ruimte om per gebied de regels verschillend op te nemen.

Gemeenten hebben tot 1 januari 2032 de tijd om een (permanent) omgevingsplan op te stellen. Zij hebben die tijd nodig om al het beleid om te zetten naar een omgevingsplan, maar ook om beleidskeuzes te maken. Wij hebben op 1 januari 2024 daarom nog geen (permanent) omgevingsplan, maar wel een tijdelijk omgevingsplan. Dit wordt ook wel een omgevingsplan van rechtswege genoemd. Dit tijdelijke omgevingsplan bestaat onder andere uit de nu geldende bestemmingsplannen.