Nieuws

Van

Tot en met

Stemmen voor de Tweede Kamer verkiezingen in coronatijd: hoe gaat dat?

Dit jaar verlopen de verkiezingen vanwege de coronamaatregelen iets anders dan anders. Zo zijn er meer stembureaus geopend en kunnen inwoners die tot de risicogroepen behoren eerder stemmen. Er wordt op dit moment achter de schermen hard gewerkt om de verkiezingen coronaproof en veilig te laten verlopen.

Achterhoekse Bespaaractie in Oost Gelre gestart

De meeste huizen in de gemeente Oost Gelre die gebouwd zijn vóór 1985 zijn niet goed of beperkt geïsoleerd. Door dak, muren, ramen of vloeren te isoleren besparen huisbezitters de nodige kosten. Ook voorkom je daarmee kou of vocht in huis. Door een goede spouwmuurisolatie kun je bijvoorbeeld voor een besparing zorgen van zo’n 20-40% op de terugkerende, maandelijkse energielasten.

Ondersteuning voor mantelzorgers in januari uitgebreid

VIT-hulp bij mantelzorg verzorgt de mantelzorgondersteuning in Oost Gelre. Gedurende de maand januari heeft VIT haar dienstverlening uitgebreid. Elke werkdag tussen 09.00 en 21.00 uur is VIT-hulp bij mantelzorg bereikbaar voor informatie en advies via (0544) 82 00 00.

Gemeentelijke instemming verplicht voor graafwerkzaamheden netbeheerders

In de (openbare) ruimte in onze gemeente liggen veel kabels en leidingen; voor telecommunicatie, gas en elektriciteit. Netbeheerders (zoals Vitens, Liander en telecombedrijven) moeten regelmatig graafwerkzaamheden in de grond uitvoeren. Bijvoorbeeld om nieuwe leidingen aan te leggen, te verleggen of op te ruimen. Voor al die graafwerkzaamheden is instemming van de gemeente verplicht.

Invulling voor Lokaal voor Verlof Lievelde

Al lange tijd is de gemeente bezig met planvorming voor het oude gebouw aan de Stationsstraat 6 in Lievelde. De werktitel werd Lokaal voor Verlof. Een verwijzing naar de functie van het café die het gebouw ooit had. In juni 2020 lanceerde de gemeente een lokale tender voor een nieuwe invulling voor het pand.

Een kindje op komst? Maak samen een sterke start met OuderTeam!

Ouder worden gaat niet alleen maar over de geboorte van je baby en zorgen dat het de kleine aan niets ontbreekt. Voor jou en je partner breekt ook een andere relatiefase aan. Bij jullie eerste kindje word je van partner ineens vader en moeder. En ook bij de volgende kindjes vinden er verschuivingen in jullie relatie plaats. Het blijkt dat veel stellen het lastig vinden om met die veranderingen om te gaan.

Heb jij je keuze al ingevuld?

Bent je 18 jaar of ouder en woon je in de gemeente Oost Gelre? En heb je nog geen keuze ingevuld in het Donorregister? Dan ontvang je uiterlijk 30 januari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven naar ongeveer 10.000 Oost Gelrenaren.

Rijbewijzen opnieuw langer geldig vanwege lockdown

Door de maatregelen rondom corona is het voor u wellicht niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. Het Ministerie van I&W heeft een nieuwe regeling getroffen: rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, blijven tot 1 maart 2021 geldig. Deze regeling geldt alleen in Nederland.

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer op 21 januari mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.