Inschrijven registratie niet-ingezetenen/BSN aanvragen

Iedereen heeft een uniek persoonsnummer: het burgerservicenummer (BSN). U hoeft het nummer niet aan te vragen. Als u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente krijgt u het automatisch. Kinderen krijgen een BSN bij hun geboorte. Dat gebeurt bij de geboorteaangifte.

Wat u moet weten

Als u in Nederland komt wonen, werken of studeren, kunt u een burgerservicenummer (BSN) krijgen.
Van belang is hoe lang u in Nederland verblijft:

Korter dan vier maanden

Blijft u korter dan vier maanden in Nederland? Bijvoorbeeld om te werken of te studeren. Dan kunt u zich laten inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI)externe-link-icoon. De gemeente Doetinchem heeft een RNI-loket:
Gemeente Doetinchem
Raadhuisstraat 2
7001 EW Doetinchem
U bent niet verplicht zich in te schrijven. Om in Nederland te kunnen werken hebt u een BSN nodig. Alleen als u zich inschrijft kunt u een BSN krijgen.
Als u bent ingeschreven in de RNI krijgt u een burgerservice nummer (BSN).
Als u al eerder een BSN hebt gekregen, kunt u een uittreksel krijgen uit de RNI.

Vier maanden of langer


Blijft u langer dan vier maanden in Nederland? Dan moet u zich in laten schrijven in de Basisregistratie Personen, afgekort BRP. Daarvoor moet u op het gemeentehuis zijn van de gemeente waar u woont. Het RNI loket kan in dit geval niets voor u doen.
Wilt u zich in de gemeente Oost Gelre vestigen? Lees dan de informatie bij verhuizen naar Nederland.

Uitzendorganisaties en werkgevers

Wilt u afspraken maken voor de aanvraag van een BSN voor meer dan 8 personen? Of bent u contactpersoon van een uitzendorganisatie of werkgever? Meld u dan aan bij bsn@doetinchem.nl. Dan neemt de gemeente Doetinchem contact met u op voor een afspraak.