Inschrijven registratie niet-ingezetenen/BSN aanvragen

Iedereen heeft een uniek persoonsnummer: het burgerservicenummer (BSN). U hoeft het nummer niet aan te vragen. Als u staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente krijgt u het automatisch. Kinderen krijgen een BSN bij hun geboorte. Dat gebeurt bij de geboorteaangifte.

Wat u moet weten

Als u in Nederland komt wonen, werken of studeren, kunt u een burgerservicenummer (BSN) krijgen.
Van belang is hoe lang u in Nederland verblijft:

 • Korter dan vier maanden
  Blijft u korter dan vier maanden in Nederland? Bijvoorbeeld om te werken of te studeren. Dan kunt u zich laten inschrijven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). De gemeente Doetinchem heeft een RNI-loket:
  Gemeente Doetinchem
  Raadhuisstraat 2
  7001 EW Doetinchem
  U bent niet verplicht zich in te schrijven. Om in Nederland te kunnen werken hebt u een BSN nodig. Alleen als u zich inschrijft kunt u een BSN krijgen.
  Als u bent ingeschreven in de RNI krijgt u een burgerservice nummer (BSN).
  Als u al eerder een BSN hebt gekregen, kunt u een uittreksel krijgen uit de RNI.
   
 • Vier maanden of langer
  Blijft u langer dan vier maanden in Nederland? Dan moet u zich in laten schrijven in de Basisregistratie Personen, afgekort BRP. Daarvoor moet u op het gemeentehuis zijn van de gemeente waar u woont. Het RNI loket kan in dit geval niets voor u doen.
  Wilt u zich in de gemeente Oost Gelre vestigen? Lees dan de informatie bij verhuizen naar Nederland.
   

 • Uitzendorganisaties en werkgevers
  Wilt u afspraken maken voor de aanvraag van een BSN voor meer dan 8 personen? Of bent u contactpersoon van een uitzendorganisatie of werkgever? Meld u dan aan bij bsn@doetinchem.nl. Dan neemt de gemeente Doetinchem contact met u op voor een afspraak.