Eikenprocessierups in gemeentelijke bomen? Meld het ons

In mei, juni en juli leeft de eikenprocessierups. De haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten geven. Daarom bestrijden we de rupsen. Dat doen we alleen in gemeentelijke bomen op locaties waar vaak veel mensen zijn. En waar het mag volgens de Wet natuurbescherming. Heeft u last van de rupsen in gemeentebomen? Dit kunt u vanaf nu melden.

Hoe meldt u overlast van eikenprocessierupsen?

Meld overlast via deze kaartexterne-link-icoon. Op deze kaart ziet u alle gemeentelijke eikenbomen langs wegen, parken, bij scholen, enzovoorts. Bomen in bosgebieden staan er niet op. We werken met een stoplichtensysteem. Dat gaat heel makkelijk:

  • Rood: Het nest in de boom is bekend. U hoeft geen melding te doen. We gaan kijken.
  • Oranje: Het nest in de boom is bekend. Wij hebben de locatie bekeken. We laten het nest opruimen.
  • Groen: Wij hebben nog geen melding over deze boom gekregen. Heeft u in deze boom een nest gezien? Dan kunt u de boom aanklikken. Deze boom kleurt daarna rood.

Half mei zijn we begonnen we met het preventief bestrijden van de rups. Dat doen we met een biologisch bacteriepreparaat. Op deze kaartexterne-link-icoon ziet u welke gemeentelijke bomen we preventief behandelen. Als de rups ouder is, laten we op plekken met veel overlast de nesten wegzuigen uit de bomen. Daarvoor huren we een deskundig bedrijf in. Plekken waar veel mensen zijn of langskomen, krijgen voorrang.

Bomen op uw eigen terrein

Ziet u eikenprocessierupsen in eiken in uw eigen tuin of op uw terrein? Bestrijd de rupsen dan niet zelf. Hierdoor kunnen brandharen van de rups zich verspreiden en kunt u gezondheidsklachten krijgen. Huur altijd een gespecialiseerd bedrijf in om ze te bestrijden.

Vragen of meer informatie?

Neem gerust contact op met de afdeling Omgeving. Dat kan telefonisch via (0544) 39 35 35. Of via e-mail: gemeente@oostgelre.nl.