De geveltuin: mooi, nuttig en gezellig

Hoe mooi is het als uw huis in het groen staat. En dan bedoelen we niet een bosrijke omgeving of een fleurige tuin, maar een geveltuin. In de Molendijk hebben bewoners afgelopen zaterdag voor hun huis geveltuintjes aangelegd. En ook op andere plekken in onze gemeente, bijvoorbeeld in de binnenstad van Groenlo, vindt u mooie voorbeelden. Misschien is een geveltuintje ook wel wat voor u. In deze rubriek leest u meer over een geveltuin en hoe u er zelf een kunt aanleggen.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook groen van ongeveer anderhalve stoeptegel breed, direct tegen de gevel van je huis. Het is een mooie en gezellige manier om uw huis groener te maken. Zelfs als u geen ruimte heeft voor een voortuin.

Voordelen van een geveltuin

Een groene omgeving zorgt ervoor dat regenwater beter kan weglopen. Ook vermindert het hitteoverlast. Dat is belangrijk, omdat ons klimaat verandert. Een geveltuin is dus weer een extra stukje groen voor de buurt en het biedt dieren een schuilplaats.

Geschikte planten voor een geveltuin

Er zijn veel planten geschikt voor een geveltuin. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rijtje lavendel, maar ook voor andere soorten planten. Dan is er het hele jaar door wat te zien.

Tips voor aanleg en inspiratie

Op de website van Stichting Steenbreekexterne-link-icoon vindt u handige tips voor het aanleggen van een geveltuin. En een lijst met 10 geschikte gevelplanten.

Aanleggen van een geveltuin

Wilt u ook een geveltuin aanleggen, maar is de verharding vóór uw huis eigendom van de gemeente? Neem dan contact op met Vincent Lette. Hij kijkt dan samen met u wat mogelijk is. U kunt hem bereiken via (0544) 39 35 35 of via e-mail: v.lette@oostgelre.nl.

Geveltuintjes maken een straat groener en kleurrijker.