Letters LICHTENVOORDE

De 13 letters

In hele grote letters het woord ‘Lichtenvoorde’ langs de Twenteroute. Als blikvanger, maar vooral als symbool van de kwaliteiten van Lichtenvoorde. Dat is het beeld dat Jan Willem Kolkman voor ogen heeft bij dit initiatief. Het vindt zijn oorsprong in de Kunstobjectenroute van het Bloemencorso in 2020. "Corsogroep Lansink Bluiminck plaatste toen in het Wentholtpark de levensgrote letters LICHTENVOORDE. In dit project gaat het nog steeds om de letters, maar dan net even anders. Vandaar de kreet ‘Letter zoekt kunst’."

Jan Willem Kolkman is een van de oprichters van Kunstlokaal Sam. Die stichting organiseerde o.a. de expositie ‘Grond’ in de voormalige Pastoor van Arsschool. Via deze weg raakte hij betrokken bij het letterproject. "De levensgrote, met dahlia’s beplakte letters spraken in 2020 enorm tot de verbeelding. Veel mensen vroegen of de letters konden blijven staan. Dat was niet haalbaar, maar het idee bleef wel hangen."

Geef Lichtenvoorde Kleur

Een speciale werkgroep heeft het idee uitgewerkt tot een plan. In die werkgroep zitten ook de gemeente en het Bloemencorso Lichtenvoorde. Wethouder Jos Hoenderboom is blij met het initiatief: "Het plaatsen van de letters past prima bij het Programma Geef Lichtenvoorde Kleur. En de plaatsing langs de Twenteroute, nabij de Zieuwentseweg ook. Een van de speerpunten in het programma is namelijk het verfraaien van de invalswegen van Lichtenvoorde."

Letter zoekt kunst - creatievelingen gezocht

En dus is de werkgroep op zoek naar creatieve inwoners, die van een van de 13 letters een kunstobject willen maken. Jan Willem Kolkman: "Of je nu een kunstenaar, hobbyist, lid van een corsogroep of van een creatieve vereniging bent, we nodigen je uit om je op te geven. Natuurlijk hopen we dat veel creatieve inwoners zich melden. Dan hebben we iets te kiezen. Én zo vertellen alle 13 letters hun eigen verhaal. Verhalen die samen Lichtenvoorde op de kaart zetten."

Een letter adopteren?

Voor de financiering van het project zoeken we mensen/organisaties/bedrijven die een letter willen 'adopteren'. Daarmee wordt het project financieel mogelijk gemaakt. Een aantal belangstellenden heeft zich al gemeld voor een letter. Maar voor een aantal andere letters zijn we nog op zoek. De adoptanten worden eigenaar van de letter; de creatieveling zorgt voor de invulling van de letter. Dit gebeurt in onderlinge samenwerking, precies zoals past bij Lichtenvoorde. 

Aanmelden voor een letter?

Heeft u interesse om van een van de 13 letters een kunstobject te maken? Of een letter te adopteren? Meld u dan aan via deze linkexterne-link-icoon. Aanmelden kan tot en met 31 januari 2024. In februari organiseren we een bijeenkomst waarin we de aangemelde geïnteresseerden meer vertellen over dit prachtige kunstproject.

Informatie en vragen

Wilt u meer informatie of heeft vragen? Stuur dan een mail naar Vincent Lette, initiatiefbegeleider Oost Gelre, via v.lette@oostgelre.nl. Of naar Josje van der Wel, beleidsmedewerker Kunst en Cultuur, via j.vanderwel@oostgelre.nl.

De 13 Letters

Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.