Alleenstaande minderjarige vluchtelingen

De gemeente Oost Gelre heeft van maart 2023 tot 1 april 2024 voor het COA de opvang mogelijk gemaakt van een groep van 49 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Kinderen tot 18 jaar, die alleen zijn gevlucht. Zij vallen onder mensen die asiel aanvragen en hebben nog geen verblijfsvergunning. Wanneer zij de tijdelijke verblijfsvergunning wel krijgen worden ze gekoppeld aan een gemeente in Nederland. Zodra daar een woonplek is, verhuizen ze naar de andere gemeente. Voor kinderen onder de 18 jaar wordt een plek gezocht in een woning met begeleiding. Voor jongeren vanaf 18 jaar wordt een plek gezocht in een woning met beperkte begeleiding. Zij wonen zelfstandig met een klein groepje en gaan naar school of gaan studeren. Een aantal van hen gaat werken.

Deze groep werd tot 1 april van dit jaar opgevangen in het voormalige hotel ’t Zwaantje in Lichtenvoorde. De kinderen werden 24 uur per dag begeleid door ervaren begeleiders van organisatie Naastexterne-link-icoon. Sommige kinderen hadden een (oorlogs-)trauma.

De gemeente heeft ervoor gezorgd dat kinderen naar school kunnen. De kinderen zijn gaan kijken bij een corsogroep in Lichtenvoorde. Sommigen hebben meegeholpen met de wagen. De jongeren konden sporten bij Longa. 

Zes jongeren uit t Zwaantje zijn in de gemeente Oost Gelre gebleven. Andere jongeren uit de opvanglocatie zijn inmiddels verhuisd naar andere gemeenten in het land.

De gemeente is op zoek naar (een) andere locatie(s) voor de opvang van jongeren tot 18 jaar.