youth-child iconAlleenstaande minderjarige vluchtelingen

De gemeente Oost Gelre heeft in maart 2023 voor het COA de opvang mogelijk gemaakt van een groep van 49 alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Kinderen tot 18 jaar, die alleen zijn gevlucht. Zij vallen onder mensen die asiel aanvragen en hebben nog geen verblijfsvergunning. Wanneer zij de tijdelijke verblijfsvergunning wel krijgen worden ze gekoppeld aan een gemeente in Nederland. Zodra daar een woonplek is, verhuizen ze naar de andere gemeente. Voor kinderen onder de 18 jaar wordt een plek gezocht in een woning met begeleiding. Voor jongeren vanaf 18 jaar wordt een plek gezocht in een woning met beperkte begeleiding. Zij wonen zelfstandig met een klein groepje en gaan naar school of gaan studeren. Een aantal van hen gaat werken.

Deze groep is opgevangen in het voormalige hotel ’t Zwaantje in Lichtenvoorde. De kinderen zijn 24 uur per dag begeleid door ervaren begeleiders van organisatie Naast. Sommige kinderen hebben een (oorlogs-)trauma.

De gemeente heeft ervoor gezorgd dat kinderen naar school kunnen. De kinderen zijn gaan kijken bij een corsogroep in Lichtenvoorde. Sommigen hebben meegeholpen met de wagen. De jongeren kunnen sporten bij Longa. 

Deze locatie stopt per 1 april 2024. De verwachting is dat alle jongeren dan een andere woonplek hebben gevonden. 

De gemeente is op zoek naar (een) andere locatie(s) voor de opvang van jongeren tot 18 jaar.