Hout stoken

Het stoken van hout in open haard of houtkachel kan gezellig zijn. Maar helaas ook schadelijk voor gezondheid én milieu. Er is geen regelgeving voor het stoken van hout in houtkachels. Houtkachels zelf moeten wel voldoen aan bepaalde (Europese) normen. Ondanks de eisen aan een houtkachel zelf ontstaat er altijd rook. Dit kan hinder en gezondheidsrisico’s veroorzaken.

Gezondheidsrisico's

  • Rook van een houtkachel, haard of vuurkorf is slecht voor je gezondheid. Met name kinderen, ouderen en mensen met long- of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig. Vooral deze groep kan van het stoken van hout hinder ervaren.
  • Bij het stoken van hout komt er fijnstof in de lucht. Fijnstof is de verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht, die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Naast het verkeer en de industrie is houtrook 1 van de grote bronnen van fijnstof in de lucht.
  • In huizen waar de open haard of houtkachel vaak aan is, zijn kinderen eerder verkouden en hebben vaker last van astma, bronchitis en longontsteking. Mensen met astma, COPD of hart- en vaatziekten zijn extra gevoelig voor de rook die vrijkomt bij het stoken. Zij hebben meer en eerder last van bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid en slaapproblemen. Ook als de woning goed wordt geventileerd, komen er schadelijke deeltjes in de lucht.

Stook niet óf stook verstandig

Om de nadelige effecten van houtrook te beperken is stoppen met het stoken van hout het allerbeste. Het is sowieso belangrijk om bewust om te gaan met het stoken. 

Toch stoken? Stook verstandig – 7 tips

  1. Stook niet bij mist of windstil weer. Check voordat je gaat stoken de stookwijzer.externe-link-icoon Daar zie je of de weersomstandigheden (on)gunstig zijn om te stoken. 
  2. Stook alleen droog en onbehandeld/ schoon hout.
  3. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
  4. Zorg voor een volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  5. Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan. 
  6. Controleer of je goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatig vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.
  7. Laat minstens 1 keer per jaar je schoorsteen vegen door een erkend vakman.

Overlast en buurtbemiddeling

Het stoken van hout kan overlast opleveren voor buren. Dat kan gaan over geur en (dikke) rook, maar net zo goed over gezondheidsklachten. Wees redelijk als uw buren overlast van uw stookgedrag ervaren. Onderzoek samen of u afspraken kunt maken. 

Tips om in gesprek te gaan

Sommige mensen die overlast ervaren, vinden het lastig om het gesprek hierover aan te gaan met de houtstoker. Toch is het belangrijk om dat te doen. Hoe eerder u in gesprek gaat, hoe minder kans dat irritaties verder oplopen. Als u het gesprek wilt aangaan, zijn de volgende tips handig:

  • Zet op een rij wanneer u last van houtrook heeft (bijvoorbeeld bij windstil weer).
  • Bedenk eerst wat u aan de houtstoker wilt vertellen.
  • Luister goed naar elkaar. Houd er rekening mee dat de houtstoker niet in de gaten heeft dat hij of zij overlast veroorzaakt.
  • Blijf niet hangen in wie de schuld of gelijk heeft. Zoek samen naar mogelijke oplossingen.
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar. Wat ook het resultaat van het gesprek is: bedenk dat een goede buur meer waard is dan een verre vriend.

Buurtbemiddeling

Vindt u het niet makkelijk om samen het gesprek aan te gaan? Of heeft het gesprek niets opgeleverd? Dan kan buurtbemiddeling helpen. Buurtbemiddeling is gratis voor alle inwoners van de gemeente Oost Gelre. Meer informatie vindt u op de website van Buurtpleinexterne-link-icoon.