Werkbezoek aan de Achterhoek door minister van Justitie

15 december 2022
Nieuws

Tijdens een werkbezoek op 14 december heeft minister van Justitie Dilan Yesilgöz de toezegging gedaan dat de Achterhoek er agenten bij krijgt. Het duurt nog wel ongeveer twee jaar voor die nieuwe politiemensen er zijn.

Beperkte aanwezigheid van politie in buitengebied

In drie kwartier maakte Yesilgöz in de vrieskou een wandeling door het Grolse buitengebied. Daarbij sprak ze onderweg vertrouwelijk met burgemeester Bronsvoort en Van Oostrum (Berkelland), een paar buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en Hanneke de Bruyne, politiechef in Winterswijk. Zij bracht de beperkte aanwezigheid van politie in het gebied ter sprake. 

Yesilgöz kwam naar de Achterhoek om zich te laten informeren over de problematiek qua criminaliteit op het platteland. De minister kwam kort na de middag naar het buitengebied van Groenlo, waar ze de zorgboerderij Gastenhook van Carla en Eddy Heming bezocht.

Schuur verhuren voor veel geld

Criminaliteit op het platteland is niet iets van de laatste jaren, vertelde Carla Heming. “Bijna 30 jaar geleden kregen we een telefoontje van een onbekende man. We hadden een lege schuur”, zei Heming. “De beller wilde de schuur huren voor 10.000 gulden per jaar, toen een heel bedrag. Dan moesten we wel de sleutel inleveren én we mochten er niet meer in. Daar zijn we niet op ingegaan.”

Drugsproductie en -handel

Ook in 2022 is het buitengebied in de Achterhoek nog altijd een zeer interessante plek voor met name drugscriminelen. Nu meer boeren stoppen, komen steeds meer schuren vrij. En dat zijn ideale plekken om een wietplantage of drugslab in onder te brengen. Ook omdat de Duitse grens dichtbij is om te vluchten bij onraad én omdat er maar beperkt politie is in het buitengebied.

Over 2 jaar komen er meer agenten bij

In totaal komen landelijk zo’n 700 nieuwe politieagenten van de opleiding vanaf eind 2025, begin 2026. Daarvan gaan er 110 naar Eenheid Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel), waar West- en Oost-Achterhoek onder vallen. De korpsen in Doetinchem en Winterswijk tellen nu samen ongeveer 320 fte.  

Hoeveel nieuwe agenten er concreet in dit gebied bijkomen kon de minister nog niet zeggen. “Maar dat de agenten komen is zeker”, zei de minister van Veiligheid en Justitie. “Twee jaar is het hier nog heel krap met de bezetting. Daarna moet het op orde zijn.”

Betrokkenheid minister

Burgemeester Bronsvoort zei na afloop blij te zijn met het bezoek van Yesilgöz. ,,Ik voel betrokkenheid bij de minister", vertelt de burgemeester. ,,Ik hoop op meer aandacht voor de problemen op het platteland. Dat begrepen wordt dat in dit gebied andere indicatoren gelden dan voor een stad. Dus dat níet het aantal aangiften bepalend is voor het aantal agenten dat wordt geplaatst. Want dat werkt hier niet.”