Weer volle bak op Zwarte Cross

26 juli 2023
Nieuws

De Zwarte Cross 2023: geheel uitverkocht!

Je kijkt er maandenlang naar uit en ineens is het dan toch alweer achter de rug: het leukste festival van Nederland, de Zwarte Cross. Ongeveer 240.000 bezoekers hebben een heel mooi festival beleefd, met muziekoptredens, theater, cultuur, motorsport en ander vertier. Het weer en de temperatuur waren goed, een beetje zon, niet al te veel wind en aan het eind van het festival een flinke plens regen. Dat laatste had zijn weerslag op het vertrek van diverse auto’s en caravans. Door twee ernstige ongevallen en de vermissing van een minderjarig persoon spreken we niet over een ‘zonnige editie’.

De twee ongelukken en de vermissing zorgden zeker voor een domper op de feestvreugde. Man en macht is ingezet om de vermiste persoon te vinden. Gelukkig is deze persoon in goede gezondheid gevonden. Het slachtoffer van het ernstige ongeval op de attractie ‘Do your own stunt’ – een 47-jarige man uit Amsterdam – is naar het ziekenhuis gebracht. Over de gezondheid van de man zijn geen verdere mededelingen gedaan. Een ander slachtoffer – een 41-jarige man uit Brabant – viel meters hoog van een crosswagen. Ook deze persoon is naar het ziekenhuis gebracht met verschillende verwondingen. Volgens een festivalwoordvoerder is de man inmiddels thuis en gaat het naar omstandigheden goed met hem.

Bezoekers erg positief

Burgemeester Bronsvoort: “De slogan ‘Nøhlen is dodelijk’ was ook dit jaar weer erg sterk gevonden. Oftewel: minder zeuren en meer positiviteit. De sfeer onder de vele bezoekers was heel positief. Dat tekent dit evenement in de Achterhoek eigenlijk altijd. Ik heb in ieder geval weinig tot geen genøhl gehoord”, aldus de burgemeester.

Campagne tegen ontoelaatbaar gedrag

De organisatie pakte dit jaar allerlei vormen van ontoelaatbaar gedrag, zoals discriminatie en vrouwonvriendelijkheid, streng aan. De bewustwordingscampagne onder de slogan ‘Doe Alsof Je Thuis Bent’ bracht dit extra onder de aandacht. Bezoekers werden geprikkeld om na te denken over hun eigen gedrag op het festival. Bezoekers die in aanraking kwamen met ontoelaatbaar gedrag, konden terecht bij twee meldpunten.

Gigantische omvang

Dit jaar verwelkomde de Zwarte Cross maar liefst 237.500 bezoekers, waarvan er zo’n 32.000 op de camping stonden. Het terrein – met een omvang van 160 hectare – oogde vertrouwd, met veel vaste elementen, zoals natuurlijk het hoofdpodium, het reuzenrad, de discotent en de reggaeweide. Nieuw was het Stadsplein. De vroegere Kroegenstraat werd omgetoverd tot een plein vol historische grachtenpandjes, met livemuziek en diverse kroegen als Gaycafé De Kast en Stamcafé De Schans. In dit café maakten bewoners van Marga Klompé er overdag een ‘tweede jeugd’-café van. “Het was een eer om dit plein te mogen openen”, zegt de burgemeester. “Het is prachtig wat de organisatie ieder jaar weer neerzet. Daar heb ik grote bewondering voor. Overigens heb ik bewondering voor iedereen die bij dit evenement betrokken is”, aldus burgemeester Bronsvoort.

Achterhoeks gevoel

Vanuit het hele land wisten tienduizenden bezoekers per dag de weg naar de Zwarte Cross te vinden. Ze ervoeren het Achterhoekse gevoel: gastvrij en gemoedelijk. “Het evenement zet de gemeente en de Achterhoek op de kaart. We hebben als college van B&W dit weekend een aantal gasten rondgeleid. Ondernemers uit diverse lokale en regionale samenwerkingsverbanden en collega-bestuurders van Achterhoekse gemeenten. Ook bestuurders van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Achterhoek hebben we rondgeleid. Zonder uitzondering zijn alle mensen onder de indruk van wat hier neergezet wordt. Dat is een groot compliment aan iedereen!”, besluit burgemeester Bronsvoort.

Iets verloren op de Zwarte Cross?

Na afloop van het evenement draagt de organisatie de gevonden voorwerpen over aan de gemeente. Wij registreren de gevonden voorwerpen via iLost. Bent u iets verloren op de Zwarte Cross? Kijk dan op https://ilost.co/nl/org/zwarte-cross. Staat uw verloren voorwerp erbij? Dan kunt u dit vanaf woensdag 26 juli tijdens openingstijden ophalen bij de balie van het gemeentehuis.