Veteranendag Oost Gelre op 16 september in Groenlo

13 september 2023
Nieuws

De Russische tank bij het Groesbeeks Vrijheidsmuseum

Op zaterdag 16 september is de lokale Veteranendag van Oost Gelre. Een dag waarop we, in navolging van de landelijke Veteranendag, onze veteranen bedanken. Zij hebben allemaal op hun eigen manier tijdens vele conflicten buiten Nederland een actieve bijdrage geleverd aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld. 

Programma in Groenlo 

Het programma is dit jaar in Groenlo. De kranslegging start om 13.30 uur bij het herdenkingsmonument op de hoek Winterswijkseweg/Lichtenvoordseweg tegenover Garage Broekhuis. Na de ceremonie kunnen de uitgenodigde veteranen elkaar ontmoeten en ervaringen delen bij De Mattelier in Groenlo. We hopen dan ook op een grote opkomst. 

Aandacht voor Oekraïne  

In verband met de huidige situatie in Oost-Europa besteden we dit jaar extra aandacht aan de strijd die woedt voor het herstel van de soevereiniteit van Oekraïne. Dit doen we door tijdens de Veteranendag in Oost Gelre een vernielde Russische tank en een beschoten Oekraïense ambulance tentoon te stellen en toe te lichten.  

Tank en ambulance tentoongesteld in Groenlo

Russische tank in Groesbeek voor het Vrijheidsmuseum

De Russische tank bij het Groesbeeks Vrijheidsmuseum

De Russische tank is een museumstuk dat uitgeleend is aan het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Deze is afkomstig vanuit het National War Museum Kyiv. Van vrijdag 15 september tot maandag 18 september wordt deze tentoongesteld op het grasveld bij garage Broekhuis te Groenlo. De zwaargehavende Oekraïense ambulance is in bruikleen gegeven door de Stichting Zeilen van Vrijheid. Beide objecten zijn door iedereen te bekijken op het plantsoen bij het monument in Groenlo.