Verontwaardiging over vernieling kunstwerk De 13 Letters

12 juni 2024
Nieuws

De vernielde letters E en N.

Teleurstelling, boosheid, verdriet... In de nacht van vrijdag op zaterdag werden de letters E en N van het kunstwerk De 13 Letters vernield. Letters die straks samen het woord LICHTENVOORDE gaan vormen. Letters die met zoveel passie en enthousiasme gemaakt zijn, helaas, nu aan gruzelementen. Nog voordat het gehele kunstwerk klaar is. We hebben aangifte gedaan bij de politie. De vernielde letters worden zo snel mogelijk hersteld.  

We gaan door! 

De kunstenaars, adoptanten en velen met hen zijn zwaar teleurgesteld en verdrietig over de vernieling. Op social media wordt die verontwaardiging en boosheid breed gedeeld. Maar dat weerhoudt ons er niet van het kunstwerk af te maken zoals gepland. Wethouder Jos Hoenderboom: “De 13 Letters is een initiatief dat een en al saamhorigheid, gemeenschapszin en trots uitstraalt. De letters symboliseren de kracht van Lichtenvoorde. En wij blijven geloven in die kracht. En daarom gaan we natuurlijk door! De vernielde letters worden zo snel mogelijk hersteld en herplaatst, en op 28 juni komt de laatste letter. Dan staan De 13 Letters trots, als uniek en kleurrijk landmark voor Lichtenvoorde.”  

Iets gehoord of gezien? 

Heeft u in de nacht van vrijdag op zaterdag (of later) iets gehoord of gezien bij het kunstwerk aan de N18, nabij de fietstunnel richting Zieuwent? Neem dan contact op met Vincent Lette van de projectgroep De 13 Letters. Dat kan telefonisch via (0544) 39 35 35 of door een mail te sturen naar v.lette@oostgelre.nl. U kunt het ook melden via Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000. 

Over De 13 Letters 

Het idee van de letters ontstond in 2020, toen wagenbouwersgroep Lansink-Bluiminck de letters ‘LICHTENVOORDE’ in het Wentholtpark zette als onderdeel van de Corso Kunstobjectenroute. Dat riep veel enthousiaste reacties op en leidde uiteindelijk tot het Project De 13 letters. Maar dan wel net even anders, elke letter als een kunstobject met een eigen uitstraling. Letters die Lichtenvoorde kleur geven.  

Elke letter heeft een eigen sponsor, van bedrijven tot instellingen en organisaties. En aan elke sponsor is een kunstenaar gekoppeld. In goed overleg zijn ze samen tot een creatieve en kunstzinnige invulling van de letter gekomen. De 13 verschillende kunstenaars staan garant voor een grote diversiteit in letters.  

De eerste letter werd geplaatst op Koningsdag 27 april. De overige letters in de periode tot 28 juni, wanneer de allerlaatste letter wordt geplaatst.