Verklein de kans op woninginbraak

19 juni 2024
Nieuws

Op woensdag 19 juni 2024 is het European Focus Day. Deze ‘focus’dag is een initiatief van het Europese netwerk voor criminaliteitspreventie. Ieder jaar vragen zij op de derde woensdag van juni aandacht voor het voorkomen van woninginbraken.

Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is wel wat te halen en ze kijken vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. 90% van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor criminelen niet toe.  

Wat kunt u zelf doen om de kans op een inbraak te verkleinen? 

  • Doe altijd ramen en deuren op slot. 
  • Zorg voor goede sloten. 
  • Geef uw woning een bewoonde indruk. Denk bijvoorbeeld aan een tijdschakelaar voor verlichting. 
  • Licht uw buren in. Zij kunnen een oogje in het zeil houden door uw post regelmatig op te ruimen. Maar ook door takjes bij uw deur weg te halen en hun auto voor uw deur te parkeren. 
  • Kijk of er niets rondom het huis staat waar ongewenste gasten op kunnen klimmen. Denk aan containers, een trap of een steiger. 
  • Laat uw woning checken of het voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). 
  • Laat bij een verdachte situatie de politie bellen. 
  • Bent u weg? En zien uw buren iets verdachts bij uw woning? Vraag uw buren de politie (1-1-2) te bellen. Snel alarm slaan betekent een grotere pakkans van de inbrekers.  
    Want: 1-1-2, daar vangt u boeven mee! 

Sluit uw woning goed af 

Zorg ervoor dat ramen dicht zijn en sluit deuren af. Goed hangwerk en sloten zijn belangrijk. Gebruik daarom door het PKVW goedgekeurd hangwerk en sloten.  

Zorg voor een bewoonde indruk  

Al gaat u maar even weg: het is van belang dat u uw huis goed afsluit en een bewoonde indruk achterlaat. Een huis dat een onbewoonde indruk maakt, nodigt immers sneller uit om in te breken. Laat daarom altijd een lichtje aan (tip: gebruik een tijdschakelaar), doe ramen dicht en draai deuren op slot. 

Woninginbraak