Verhuizen en meteen verduurzamen

09 mei 2024
Energiehulp

Als je toch in een andere woning komt, kun je die kans meteen grijpen om die grondig te verduurzamen. Dat is in ieder geval wat Ronald en Stefanie uit Lichtenvoorde hebben gedaan toen zij hun huidige woning kochten. Nu wonen ze in een moderne, duurzame en aangename woning. Ze vertellen graag over hun aanpak.

Vernieuwbouw

Ronald: “We hebben ons huis in 2014 gekocht van de eerste bewoner. Na 50 jaar was het huis wel aan een opknapbeurt toe. We zijn rigoureus te werk gegaan want we hebben alles gestript, op de zijmuren en de verdiepingsvloer na. Eigenlijk was het dus nieuwbouw binnen bestaande bouw. We hebben zelfs de vloeren opnieuw aangelegd. Alles is nu geïsoleerd, van vloer tot dak.”

“We hadden als een van de eersten triple glas” vertelt Stefanie. We hebben destijds ons huis naar de standaarden van de toekomst aangepast en daar zijn we nu blij mee. Ronald zit zelf in de bouw, waardoor we toch wat makkelijker op de hoogte waren van de eisen.”

Doorgaan

Ronald en Stefnie blijven ondertussen gewoon doorgaan met verduurzamen. Ronald: “Twee jaar geleden hebben we zonnepanelen op een overkapping aangelegd. Voor stroom hoeven we dus niet veel meer te betalen!”

Inspiratie voor het dorp

Inmiddels zijn er meer woningen in Lichtenvoorde te vinden die ook aan de buitenkant gestukt zijn. Stefanie: “Veel mensen kwamen kijken hoe we het aanpakten. We hebben allerlei vragen gekregen van anderen die dit ook zo wilden. Wij zijn er nog steeds heel blij mee. Zo hebben we wel een gaskachel voor de gezelligheid, maar die kan niet de hele avond aan want dan wordt het echt te warm. En in de zomer merken we dat het door alle isolatie echt langer koel in huis blijft.”

Tips

Tot slot hebben Ronald en Stefanie nog handige tips voor wie wil verduurzamen. Ronald: “Bespaar niet op wat vast gebouwd wordt! Dat bankstel kun je altijd nog vervangen en de tuinaanleg kun je ook uitstellen als de kosten te hoog worden. Dat hebben wij ook gedaan.” Stefanie: “Vaak kun je ook via je werkgever een bijdrage of regeling krijgen om zonnepanelen aan te schaffen. Informeer daar naar!”