Veiligheid bij calamiteiten

Als burger mag u van de overheid verwachten dat die zich inzet voor uw veiligheid. Dat ze er bijvoorbeeld voor zorgt dat hulpverleners in geval van nood snel ter plaatse zijn. Maar, de overheid kan niet overal voor zorgen. Ook u heeft een verantwoordelijkheid als het om veiligheid gaat. U kunt eenvoudig preventieve maatregelen nemen en u voorbereiden op noodsituaties. Kijk voor meer informatie op www.crisis.nl.

Als de sirene gaat

Als de sirene gaat dreigt er gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoort u de waarschuwingssirene, dan is hij dus voor u bedoeld. Het is dan belangrijk dat u weet wat u moet doen:

  • Ga naar binnen
  • Sluit ramen en deuren
  • Luister naar de rampenzender (Omroep Gelderland)

Elke eerste maandag van de maand wordt de sirene om 12:00 uur getest. U hoeft dán niets te doen.

NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Bij een noodsituatie in uw omgeving wilt u weten wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. Als bij u in de buurt een ramp gebeurt, dan ontvangt u een tekstbericht op uw mobiel. Hierin staat precies wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. 

Actuele informatie

Is er bij u in de buurt iets ernstigs aan de hand kijk dan op www.oostgelre.nl. Vindt u daar geen actuele informatie, luister of kijk dan naar Omroep Gelderland (de regionale rampenzender).

Risicokaart provincie Gelderland

Om de bewustwording over veiligheid in uw leefomgeving te versterken, hebben de provincies risicokaarten ontwikkeld. De risicokaart geeft een overzicht van rampen en zware ongevallen waarmee u in uw leefomgeving kunt worden geconfronteerd. De gegevens worden regelmatig geactualiseerd. Kijk voor meer informatie op de Risicokaart.